Eček: Kdy sport bude zase sportem?

17. 1. 2012

Paralympijské hry jsou sportovní událostí, která je určena pro sportovce se zdravotním postižením pohybu, amputacemi, oslepnutím či mozkovou obrnou. Tyto  hry se konají jednou za čtyři roky vždy po olympijských hrách již od roku 1960 (LOH) a 1976 (ZOH). Řídí je Mezinárodní paralympijský výbor.

V České republice tyto aktivity zastřešuje Český paralympijský výbor, zhruba pro 18 tisíc sportovců. Jedním z hlavních úkolů Českého paralympijského výboru je zabezpečit důstojné reprezentování České republiky na letních i zimních Paralympiádách a Deaflympiádách.

Tuto zásadní podmínku však výbor neplní. Mezinárodní paralympijský výbor totiž pozastavil  ČPV členství. V praxi to znamená, že paralympionici nebudou moci reprezentovat Česko, ale budou závodit pouze za sebe, kdy jim při vítězství nezahraje česká hymna.

Jaroslavu Ečekovi současnému poslanci a bývalému závodnímu plavci se tato situace vůbec nelíbí. „Je na čase, aby tato kauza, která poškozuje především sportovce konečně skončila. O nominaci na závody by měl rozhodovat v prvé řadě výkon sportovce a nikoli to na jaké straně barikády stojíte. Zda za Mirkem Dušínem či za Bratrstvem kočičí pracky.“

Do letních paralympijských her v Londýně 2012 zbývá 225 dní a vůbec není jisté, zda naši úspěšní sportovci dopřejí našim fanouškům zazpívat si naši hymnu při pohledu na vítězně stoupající českou vlajku.

Jaroslav Eček
poslanec a bývalý závodní plavec

idnes.cz-blog, 17. 1. 2012

Štítky
Osobnosti: Jaroslav Eček
Témata: Sport
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme