Drábek: Průměrný plat? Hurá do spoření na penzi

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

13. 7. 2011

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) si stejně jako Miroslav Kalousek či Petr Nečas bude spořit v novém důchodovém systému.

Komu byste vstup do nových penzijních fondů doporučil? Donedávna jste tvrdil, že se to vyplatí většině lidí, prakticky od 12 tisíc korun hrubého.

To bylo před půl rokem, kdy se předpokládalo, že systém bude povinný. Tak jak jsou dnes nastaveny parametry v návrhu zákona, by měl být vstup do systému výhodný pro všechny, kdo mají průměrný nebo alespoň mírně podprůměrný příjem. Zda semu to vyplatí, si každý může sám podle svých příjmů spočítat na důchodové kalkulačce na stránkách MPSV.

Doporučil byste lidem krátce před důchodem do spořicího systému vstupovat? Pokud by je zasáhla krize, jako se to stalo před dvěma lety, jejich úspory by klidně mohly skončit v minusu.

Co se týká pohybů hodnot fondu, myslím, že dění v posledních dvou letech je docela dobrý příklad. Přestože byla výjimečná ekonomická krize, ke které dochází tak často jako ke stoleté povodni, pokles hodnoty fondů činil v průměru kolem 15 procent. A už rok poté byla polovina té ztráty umazána. Nevidím to jako výrazný problém.

Dnes fungující penzijní připojištění a nově chystané penzijní spoření si budou konkurovat. Který systém si mají vybrat lidé, již nemají tolik peněz, aby si spořili v obou systémech?

To záleží na konkrétních příjmových poměrech, na věku, je třeba to propočítat pro individuální případ. Třetí pilíř má výhodu státního příspěvku a v druhém pilíři lze zase část peněz uvolnit ze státního pilíře.

(jvl)

Mladá fronta DNES, 13. 7. 2011, Rubrika: Ekonomika, str. 10

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme