Drábek: Kdo se chová podle pravidel, bude zvýhodněn

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

29. 6. 2011

Tady je Radiožurnál. Za 10 minut 8 hodin. Vláda má dnes kromě jiného projednat taky nový zákoník práce. Ten má měnit vyplácení odstupného, délku zkušební doby nebo  podávání výpovědí. Nově by například mohli přijít o práci i lidé, kteří zneužívají nemocenskou dovolenou a pracují jinde načerno. Zásadních změn dozná většina paragrafů, které pracovněprávní vztahy upravují. Cílem je především,  jak říkají autoři, zpružnit pracovní trh. Tvrdí to i autor této normy ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09. Dobrý den, vítejte, pane ministře, v Ranním interview.

Dobré ráno.

Vyberte jednu tu změnu, kterou považujete za nejdůležitější.

Tak já mám za to, že skutečně tam dochází k řadě změn, ale takovým zajímavým příkladem si myslím, že je právě ta možnost výpovědi při porušování léčebného režimu. A tak je postaven celý ten návrh, je prostě potřeba, aby pracovně právní vztahy byly postaveny na zásadě, že, kdo se chová podle pravidel, tak je zvýhodněn. A kdo se nechová podle pravidel, tak ten prostě zvýhodněn není.

Dovolte, jednu, dvě skeptické otázky. Jak se bude kontrolovat to zneužívání nemocenské?

Tak ta kontrola probíhá už teď v prvních třech týdnech, kdy vyplácí zaměstnavatel takzvanou nemocenskou, tak může i zaměstnavatel kontrolovat dodržení léčebného režimu a problém je v tom, že dnes v podstatě neexistuje sankce, protože v tuto chvíli, pokud zaměstnavatel nebo správa sociálního zabezpečení zjistí, že ten dotyčný nedodržuje léčebný režim,že například nemá vycházky a přitom pracuje někde u souseda na zahradě, nebo si maluje byt, tak jediná sankce, která existuje, je, odebrat mu tu dávku a nebo mu dát správní pokutu. A to samozřejmě určitě není dostatečně odstrašující penalizace.

Jestli jsem dobře rozuměl názoru odborů, tak podle nich tato opatření můžou zaměstnavatelé leckdy i zneužívat. Váš názor?

Ale tak odbory protestují v podstatě proti jakékoliv změně právní úpravy, ať se to týká čehokoliv. Samozřejmě riziko zneužití, k tomu je potřeba vždycky zabránit tím, že existuje další kontrola. Tak jak jsem řekl, práce neschopné kontroluje nejenom zaměstnavatel v těch prvních třech týdnech, ale i správa sociálního zabezpečení, tak jako u každého jednání, které by mohlo zavánět nějakým protiprávním krokem, tak je možný přezkum,je možné obrátit se na inspektorát práce. To znamená stejně tak, jako u řady ostatních ustanovení ta možnost kontroly, ta je zajištěná a já v tom nevidím žádný velký problém.

Norma, kterou máte dnes na vládě projednávat, upravuje i uzavírání smluv na dobu určitou. Jak a proč?

Ano, na jedné straně já jsem chtěl velmi silně upravit ten dnešní nešvar možnosti řetězení pracovních poměrů, v podstatě do nekonečna. Protože dnes sice je možné formálně podle zákoníku práce uzavřít pracovní poměr na dobu určitou maximálně na 2 roky, ale neříká, kolikrát v rámci těch dvou let a také ty dva roky jsou s mnoha výjimkami. To znamená, že v podstatě dnes neexistují žádné hranice a je možné uzavírat spekulativně pracovní poměr třeba po měsíci, nebo po dvou měsících. A to je ten základní důvod změny.

Proto navrhujete ten limit na uzavření tohoto poměru prodloužit?

Proto navrhuji, aby byla na jedné straně přijata zásada, že pracovní poměr na dobu určitou může být uzavřen maximálně třikrát, ale na druhé straně chci dát větší smluvní volnost mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, pokud někdo ví, že potřebuje zaměstnat zaměstnance na delší dobu, než jsou ty dva roky, tak si myslím, že by mu to mělo být umožněno. Ten můj návrh je taková, aby mohl být uzavřen pracovní poměr na dobu určitou maximálně na 3 roky a aby mohl být opakován maximálně třikrát.

Tohle všechno jsou pro lidi, kteří chodí do práce, důležité věci. Opozice vás kritizuje za to, že o reformách s ní nejednáte. Avizují tedy sociální demokraté, že když zvítězí v příštích volbách, tak v zákoníku zase udělají změny. Není lepší se už teď domluvit na nějakém kompromisu a nebo to nejde v dané politické situaci?

Tak já myslím, že všichni sledují tu mediální situaci, kde jak opozice, odbory kritizují jakýkoliv návrh, byť by to byl návrh, který třeba před tím prosazovali sami, tak jak se to stává v jiných oblastech. Myslím si, že konkrétně ta úprava pracovního poměru na dobu určitou, že to všichni vědí, že ta úprava je špatná, že potřebuje změnu včetně opozičních poslanců a představitelů České strany sociální demokratické a já bych se skoro vsadil o to, že pokud nějaké příští volby vyhraje sociální demokracie, tak konkrétně na tomto ustanovení nezmění vůbec nic.

To je jednání vlády může být zajímavé i z jiného úhlu pohledu, než kvůli agendě nebo díky agendě, kterou bude projednávat. Je to vlastně poslední jednání před vypršením ultimata, můžeme-li to tak říct, Věcí veřejných. Myslíte si, že to ovlivní jednání kabinetu?

Tak já mám za to, že ta atmosféra se určitě do toho jednání, projeví a já budu s napětím očekávat, jakým způsobem budou přistupovat ministři Věcí veřejných k jednotlivým tématům. My tam máme důležité předlohy, řadu zdravotnických zákonů, zákoník práce, o tom už jsme mluvili. Další zákony a myslím, že i podle toho, jakým způsobem bude probíhat to jednání na vládě, tak si budeme schopni udělat obrázek o tom, jak ta spolupráce bude dál v budoucnu pokračovat.

Nemáte nějaké avízo o tom, jestli premiér dnes udělá ve vládě nějaké změny? Protože červen je tady, končí.

Žádné takové avízo nemám. Vy víte stejně jako já, že ta jednání uvnitř koalice byla přerušená, ale já si myslím, že důležité je to, co děláme věcně, jaké zákony předkládáme, zda plníme to, k čemu jsme se zavázali voličům po minulých volbách a na takové ty taškařice uvnitř koaličního vyjednávání, které jsou zajímavé, určitě z hlediska médií, tak ...

Myslíte?

... skutečně chtěl, no, na ty bych skutečně chtěl brát co nejmenší zřetel. Já se snažím předkládat zákony, které jsou v legislativním plánu vládu, které jsou v programovém prohlášení vlády a musím říct, že stejně jako běžného občana, tak i mě a určitě některé mé kolegy unavuje to, že každý týden vidíme nějaké přestřelky o tom, kdo co chce a kdo co zase nechce a kdo si co zase vymyslel jako nový požadavek.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v Ranním interview. Hezký den, pane ministře, na slyšenou.

Český Rozhlas 1 - Radiožurnál, 29. 6. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme