Chalánková: Zrušení důchodové reformy nic nepřineslo

19. 9. 2016

Moderátor

Paní poslankyně Chalánková, začnu s dovolením u vás, je špatně, že vláda chce přidat důchodcům 300 korun?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně TOP 09

Za TOP 09 mohu říci, že důchodci si nepochybně zaslouží mít nějaký podíl z bohatnutí společnosti. Současná levicová vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL na tomto hospodářském růstu ale žádnou zásluhu nemá. Měla by spíše využít možnost snížit odvody zaměstnanců, protože někdo musí na současné důchody a platy státních zaměstnanců vydělávat. Chtěla bych upozornit, že současná vláda využívá nástroje, které si v legislativě prosadila - například možnost přidat vládním rozhodnutím mimořádnou valorizaci, bez souhlasu parlamentu.

Moderátor

A to je podle vás špatně?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně TOP 09

Podle mě může vláda podlehnout pokušení, a netvrdím, že tomu tak musí být, ale může podlehnout pokušení, že bude navyšovat důchody i více, bez ohledu na rozpočet. Nebylo by přece problémem přijít do parlamentu a požádat o souhlas parlament, protože parlament schvaluje rozpočet.

Moderátor

Rozumím. Zeptám se paní ministryně, podléhá podle vás vláda pokušení navyšovat důchody stále více, aniž by to musela konzultovat s parlamentem?

Michaela Marksová, ministryně za ČSSD

Neomezené zmocnění pro vládu, to znamená, že opravdu mohla teoreticky navýšit důchody tak, jak chtěla – to tady platilo celou řadu let. Potom se to zrušilo a my jsme to zase vrátili. Vrátili jsme to s nějakým limitem, takže se pokušení opravdu neobávám. Musím říct, že při tom, jakým způsobem funguje sněmovna, jakým způsobem opozice obstruuje a záměrně brzdí to jednání, tak bych se bála takto důležitou věc nechat schvalovat parlamentem.

Moderátor

Když ekonomika roste a když se ekonomice daří, není teď opravdu důležité zvyšovat životní úroveň důchodců?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně TOP 09

Řekla jsem, že důchodci si zaslouží mít podíl z bohatnutí společnosti. Nebyl by ale problém, kdyby své návrhy vláda předložila parlamentu. Chtěla bych upozornit, že paní ministryně nemá zcela pravdu, když říká, že byl parlament vždy obstrukční. Pokud jde o jednorázové navýšení příspěvku důchodcům o 1200 korun, tak parlament hlasoval pro napříč politickým spektrem. Jde spíše o budoucnost a zodpovědnost vůči budoucím generacím. Naše vláda v minulosti předložila a prosadila reformu důchodového systému. Součástí této reformy bylo snížení odvodu zaměstnanců, to znamená odvodů na důchodové a sociální pojištění. Část těchto odvodů umožnila spořit těm, kteří je stejně musí odvádět. Chtěla bych se zeptat paní ministryně, co přineslo zrušení této reformy? Co přineslo to, že byla tato reforma zrušena? Současná vládní koalice poněkud zapomněla vrátit na původní hodnotu zvýšenou hodnotu daně z přidané hodnoty. Protože právě zvýšení daně z přidané hodnoty bylo výrazem solidarity s budoucími generacemi.

Moderátor

Když se, paní ministryně, podíváme na důchodový účet, tak ten loni skončil se schodkem více než 33 miliardy korun. Jak budete řešit, že deficity důchodového účtu jsou takto vysoké?

Michaela Marksová, ministryně za ČSSD

Ráda bych připomněla, že v letošním roce, resp. za prvního půlroku, je v tuto chvíli deficit snížen na 11 miliard. Zadruhé bych ráda připomněla, že když se podíváme na vývoj důchodového účtu, tak se ten rozdíl za vlády ČSSD vždy zcela smazal, nebo byl za Vladimíra Špidly dokonce v přebytku. Teď se zase vyrovnává. Různými parametrickými změnami a zásahy se ten deficit za pana ministra financí Kalouska naopak vytvořil. Takže mne to opravdu nijak neznepokojuje. Zároveň bych ráda podotkla, že důchody se platí ze státního rozpočtu, a my se také neptáme, jaký je například deficit opravy silnic, platů učitelů a tak dále.

Moderátor

Paní poslankyně Chalánková, není to prostě tak, že ve státním rozpočtu je potřeba počítat s tím, že musí jít spousta peněz na důchody, a že je potřeba, aby byly důchody financovány i ze státního rozpočtu?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně TOP 09

Maximální část důchodů se platí z odvodů zaměstnanců a ze sociálního a důchodového pojištění. A deficit z jiných zdrojů bývá mezi 30 až 40 miliardami korun. Pokud se podíváme na vývoj demografické křivky, tak tomu bude stejně i v následujících letech. Samozřejmě, že se to doplatí z jiných zdrojů. Ale vždycky, a to platí i dnes, se bude každý ptát, z jakých zdrojů. Kde ubereme? Když chceme někde přidat, a musíme přidat, tak se budeme ptát, jestli tedy ubereme z výdajů, které by mohly sloužit na zdravotnictví, na školství nebo například na obranu státu. Současná vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL uvádí mladé lidé a nastupující generace v otázce jejich důchodů do velké nejistoty.

Moderátor

My jsme už i v tomto rozhovoru naznačili, že vaše vláda připravila nějakou důchodovou reformu, současná vláda jí zrušila. Proč paní poslankyně neexistuje nějaká shoda napříč politickým spektrem na tom, jak by to s důchody v budoucnu mělo vypadat?

Jitka Chalánková, místopředsedkyně TOP 09

Situace kolem důchodové reformy je vzhledem k vývoji demografie velmi složitá. Byla to možnost, kdy jsme zaměstnancům umožnili snížení odvodů, kteří si tyto peníze mohli sami sobě po nějaké roky, třeba během dvaceti let, spořit ukládat. Tehdejší opozice neustále říkala, že pokud bude reforma povinná, tak ji po nástupu do vlády zruší. Reforma ale nakonec povinná nebyl a současná vláda ji stejně zrušila. To, že nebyla povinná, byl možná její největší handicap. Protože pokud mluvíme o procentuálním snížení odvodů, tak byla spravedlivá pro různé výše příjmů.

Moderátor

Pořád se nabízí otázka, proč se nedokážete shodnout napříč politickým spektrem na tom, jak budou vypadat důchody. Protože to je přece věc, která přesahuje jedno volební období.

Jitka Chalánková, místopředsedkyně TOP 09

Přesně tak. Myslím, že na to jsme poukázali. Naším cílem v žádném případě není stavět generace proti sobě. Tím, že odvádějí větší příjmy do státního rozpočtu z daně z přidané hodnoty, chceme žádat o solidaritu minimálně jednu generaci, která už v tom důchodovém věku je, anebo která do něho brzy přijde. Současná vláda zrušila tuto reformu, aniž by snížila zvýšenou hladinu daně z přidané hodnoty. Tyto příjmy využívá k rozdělování. 

zdroj: ČRo Plus, Ranní Plus, 19. 9. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme