Ženíšek: Vláda pohřbila jednu z tradic zahraniční politiky

28. 3. 2016

Nikomu nevadí obchodování s velmocí jako je Čína. Ani samotná návštěva hlavy státu není nic, co by mělo být důvodem k rozčarování, přestože bychom byli radši, kdyby prezident České republiky vítal v Praze i jiné prezidenty než jen ty autoritářské ze Střední Asie či Čínské lidové republiky. Ale respektujeme skutečnost, že ostatní k nám přijet nechtějí, ať už je to kvůli mezinárodnímu obrazu českého prezidenta, či jiným důvodům.

To, co nám vadí a na co upozorňujeme, je servilita a poklonkování představitelů České republiky vůči komunistické Číně a skutečnost, že českou zahraniční politiku ovlivňuje několik málo soukromých zájmů, ze kterých má užitek jen několik lobbistů a zprostředkovatelů smluv.

Stále věříme, že jsme sebevědomý stát, který se nebojí a nebude se před komunistickou Čínou hrbit. A to nemluvím o tom, že tisíce politických vězňů v Číně čekají, že se někdo ozve. Byznys ano, není však důvod plazit se a přestat upozorňovat na to, co se v Číně děje. Současná vláda pohřbila jednu z tradic české zahraniční politiky a to akcent na dodržování lidských práv.

Nemyslíme si, že je Česká republika pod tlakem USA a EU, jelikož to jsou naši dlouhodobí spojenci, kteří nám zajistili stabilitu a bezpečí. Tím spíše je prezident ČR pod tlakem Ruska a Číny, autoritářských režimů, které se demokracii vysmívají.

Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09

Osobnosti: Marek Ženíšek