Schwarzenberg: Turecké útoky na Kurdy jsou zradou

5. 8. 2015

Lze pochopit strach z Islámského státu (IS). Ale nelze zavírat oči, když Západ ve jménu boje s IS možná právě tragicky zrazuje své vlastní spojence. 

Po celý uplynulý rok jsme sledovali kurdské oddíly, které byly jediné schopné bránit se proti útočníkům z řad IS a opravdu jim čelit. Zatímco irácká a syrská armáda toho schopné nebyly, kurdské oddíly dobyly zpět velká území, včetně města Kobani. Nyní ale Turecko začalo kurdské pozice v Iráku bombardovat. 

Slavné kurdské jednotky, takzvaná Pešmerga, vznikly a získaly bojové schopnosti především tím, že bojovaly jak proti íránskému, tak proti tureckému státu, jakmile někdo z nich Kurdy ohrožoval. Oba státy, po pravdě řečeno, Kurdy dlouhá desetiletí potlačovaly. A teď, když se přiblížila možnost vzniku sice malého, ale samostatného kurdského teritoria, se Turecko rozhodlo tomu vojensky zabránit. 

Turecku přitom asi ani nevadí, že tím velmi oslabí odpor proti IS. Jak známo, turecký prezident Erdogan chová k radikálním islamistům velké sympatie a po dlouhá léta je a jim podobné skupiny v regionu podporuje. 

Samozřejmě nikoliv na vlastním území, tam je před nynějším útokem na Kurdy nechal pozatýkat. To ale neznamená, že je nepodporoval především v Sýrii a částečně také v Iráku. Nyní prezident Erdogan tvrdí Američanům, že bude bojovat proti IS, a že tudíž musí jeho letectvo zasáhnout jak v Sýrii, tak v Iráku. On toho ovšem zneužívá a útočí zároveň i na Kurdy, kteří jsou pro něj dlouholetými protivníky. Je to čistě v zájmu jeho vnitřní politiky v Turecku. Poté co se mu nepodařilo zvítězit v referendu, musí opět svou pozici posilovat, k čemuž mají tyto útoky v zahraničí posloužit. 

V rámci politiky na Středním východě, kde se spojenectví a koalice mění někdy ze dne na den, to není příliš překvapivé. Ale navíc se objevily zprávy, že Američané v touze dostat Turecko na svoji stranu, jak v boji proti Asadovi, tak proti IS, údajně s útoky na Kurdy tiše souhlasí. Je-li tomu tak, jde o nejhorší zradu, které jsme v posledních letech byli svědky. Je to zrada vůči naším spojencům a spolubojovníkům proti Islámskému státu, kteří byli vražděni nejen IS, ale i jinými extremisty. Je-li toto dílo Západu, tak můžeme jen vzpomenout na velkého francouzského politika knížete Talleyranda, který o jednom z Napoleonových skutků prohlásil: „Je to horší než zločin, je to blbost.“ Toto je bohužel oboje. 

Turecký prezident Erdogan zneužívá boj proti Islámskému státu k útokům na Kurdy. Z čistě vnitropolitických důvodů, aby posílil svoji domácí pozici. 

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09

zdroj: Hospodářské noviny, 5. 8. 2015, str. 8

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme