Schwarzenberg: Musíme si vytvořit vlastní přístup k migraci

19. 6. 2015

(editovaný projev předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga v Poslanecké sněmovně k migraci)

Nejhorší rádce v jakékoliv situaci, a přiznávám, že dnešní situace je vážná a svízelná, je strach. Strach před uprchlíky, strach před azylanty, strach před cizím elementem u nás v české kotlině. Velice bych vás prosil, abychom v této, ano, připouštím, velmi vážné situaci, zachovali střízlivý postup. Každá generace poslední doby čelila velké výzvě. Naši dědové čelili výzvě národního socialismu, čili nacismu, naši otcové čelili výzvě komunistické totality a my dneska čelíme výzvě migrace po celém světě.

Pan ministr zahraničí právem poznamenal, že postrádá už dlouho evropskou migrační strategii. Ale vytvořili jsme si vlastní českou? Mně tato už dávno chybí. Několikrát už jsem dokonce tady ve sněmovně o tom mluvil, že tohle je nejnutnější. Abychom si vytvořili vlastní přístup k migraci. Že migrace bude, a jak právem řekl pan ministr zahraničí a ostatní ministři, tento problém bude trvat léta letoucí, ba desetiletí. A nevyřešíme jej zákazy. Musíme opravdu k tomu přistoupit se strategií, jak s tímto problémem zacházet. A nemyslet si, že můžeme řešení odsunout na Evropu. Musíme sami najít naši strategii. Musíme sami najít řešení, které se bude naší země týkat.

Ještě jednou připomínám. Ve srovnání s mnoha ostatními zeměmi v Evropské unii jsme na tom, co se týká migrace, velice dobře. Žádné velké proudy k nám nejdou. Řekněme Švédsko čelí mnohem větší vlně migrace než my. Máme možnost opravdu si vytvořit vlastní strategii, přemýšlet, co uděláme a co by bylo do budoucnosti možné a prospěšné pro naši zemi. Ještě jednou opakuji. Strach je nejhorší rádce a musíme dnes čelit výzvě, která je veliká. Na tom se osvědčí naše generace politiků, nebo na této problematice selhává a selže, jako jsme v minulosti někdy selhali taky. Tak proto prosím, střízlivě k tomu přistupovat, vědět, že situace je vážná a nemít strach a neobávat se všeho cizího.

zdroj: psp.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme