Zelienková: S velvyslanci přinášíme Zlínskému kraji nové příležitosti

22. 6. 2017

Velvyslanci Izraele, Řecka, Ukrajiny a Bulharska diskutovali ve Zlíně s podnikateli, zástupci profesních sdružení a s rektorem Univerzity Tomáše Bati. Unikátní setkání zorganizovala poslankyně TOP 09 Kristýna Zelienková s cílem přiblížit podnikatelům tyto země a umožnit jim vzájemnou spolupráci.

„Unikátní je především možnost přímo diskutovat o konkrétní problematice. Všichni účastníci dostali dostatek prostoru hovořit o různých projektech a domluvit další spolupráci. Například v našem tradičním kožedělném průmyslu. Mezi Izraelem s Univerzitou Tomáše Bati chceme také navázat spolupráci na využití technologií pro udržení vody v krajině, jejíž zásoby jsou v našem regionu ohroženy," říká lídryně krajské kandidátní listiny TOP 09, poslankyně Kristýna Zelienková.

Vedle podnikatelů, zástupců profesních sdružení, auditorských a právnických firem i kožedělného průmyslu se diskuse zúčastnil také rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně profesor Petr Sáha. O možné spolupráci mluvili s velvyslanci Izraele Danielem Martinem Meronem, Řecka Efthymiosom Efthymiadesem, Bulharska Latchezarem Petkovem a Ukrajiny Yevhenem Perebyinisem, které sem pozvala Kristýna Zelienková. „Byl jsem ohromen návštěvou Zlína. Jsou tu velké příležitosti a je to dobré místo, kde se můžeme potkat s podnikateli a navázat spolupráci," říká izraelský velvyslanec Daniel Martin Meron.

„Pro Ukrajinu jsou důležité zkušenosti České republiky s reformami místních samospráv. Dobře spolupracujeme s jinými kraji. Vidím velký přínos v případném navázání ekonomické a obchodní spolupráci i se Zlínským krajem," dodává ukrajinský velvyslanec Yevhen Perebyinis.

Jde o první takové setkání ve Zlínském kraji, na nějž navážou schůzky ke konkrétním projektům. „Věříme, že tato forma kontaktů je první vlaštovkou pro začátek nového způsobu navazování a rozvoje obchodní spolupráce v regionu a také jeho propagace v zahraničí. Vzájemně můžeme využít naše know-how," vysvětluje poslankyně a místopředsedkyně Výboru pro evropské záležitosti Kristýna Zelienková.

Emil Sedlařík, krajský manažer

Volby:
2017 poslanecká sněmovna - Zlínský - 1. Kristýna Zelienková

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 ZLÍNSKÝ KRAJ

J. A. Bati 5648 (budova 32)
760 01 Zlín

info@zln.top09.cz