Zelienková: Moravská prasata budou cenou za neschopnost politiků

9. 8. 2017

Tak ohradníky bychom měli. Elektrické. Mají nás, nebo spíš naše domácí prasata, oddělit od těch divokých, promořených morem africkým. Celá ta legrace přišla Zlínský kraj na 1,2 milionu korun. Když to člověk nedává ze svého, nepřipadá mu to tak strašné.

Alespoň panu Jiřímu Čunkovi, protože jinak by musel vyslyšet hlasy odborné veřejnosti, hlavně myslivců, kteří jasně říkají: „Je to k ničemu! Vyhozené peníze!" Podle nich sice elektrický ohradník jednou, dvakrát prase vyděsí, ale potřetí ho chytrá svině překoná.

Počet uhynulých divočáků stále roste, už jich je asi stovka. Dalších 400 kusů má být teď uvězněno ohradníky v prostoru, odkud se podle pana hejtmana nedostanou a do konce srpna vychcípají, takže jich bude počet zanedbatelný. Jenže žádný zanedbatelný počet nakažených prasat neexistuje. Jen jedno jediné uniklé může způsobit epidemii. A pak už nepůjde o divočáky, ale o naše moravské prasečí chovy, které budeme muset beze zbytku zlikvidovat. Přijdeme nejen o zabijačky, o vlastní vepřové, ale i o velké peníze a reputaci.

Dokud budou situaci na Zlínsku řešit veterináři v Praze a pan hejtman bude navíc s každým krokem týdny otálet, moru se nezbavíme. Nejdřív experti radili prasata nekrmit, teď zase udržet v ohrazeném prostoru a krmit, co to dá, aby nehledala potravu jinde.

Na africký mor neexistuje vakcinace. V mršině nakaženého zvířete virus přežívá až šest měsíců. A za tuto dobu se nakazí další a další. Likvidace viru je nesmírně náročná – platí na něj jedině vysoké teploty. Nejméně 80 stupňů Celsia po dobu 30 minut. Z toho všeho vyplývá, že už před několika týdny měla být ve Zlínském kraji na divočáka nasazena armáda.

Na rozdíl od uprchlíků, tady by to smysl mělo. Navíc pan Čunek mohl najít oporu v ministerstvu, které ovládá jeho rodná KDU – zemědělství. Další vládní strana – ANO – má k dispozici právě obranu a životní prostředí. Všechny tyto resorty selhaly. A nás to bude možná stát moravské chovy prasat. Dost velká cena za nekompetentnost politiků.

Kristýna Zelienková, poslankyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR za TOP 09

Zdroj: Kroměřížký deník, str. 5., 9. 8. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme