Pořízka: Nikdy jsem s StB nespolupracoval

16. 9. 2010

V dnešním vydání Mladé fronty Dnes v článku „Lídr kandidátky TOP 09 figuruje ve svazcích StB“ byly uvedeny zavádějící informace o Ing. Janu Pořízkovi, lídrovi kandidátky TOP 09 v Bystřici Pod Hostýnem. Jedná se o diskreditační kampaň vedenou neznámou osobou. Formou elektronické pošty a anonymních dopisů jsou šířeny zmanipulované informace o existujícím záznamu v evidenci  Vojenské kontrarozvědky Západního vojenského okruhu. Autor (autoři) v nich používají slov jako "udavač", "důvěrník StB" apod. Jsou to údaje nepravdivé a poškozují pověst nejen Ing. Jana Pořízky ale i TOP 09.

 

„Podal jsem trestní oznámení na neznámého pachatele pro trestný čin pomluvy. Nikdy jsem se žádnou složkou StB nebo podobnou složkou vojenského charakteru v žádné formě nespolupracoval. Záznam je zdoby, kdy jsem vykonával povinnou vojenskou službu. Přicházel jsem do styku i s tajnými dokumenty osobní evidence důstojníků pluku. Tato skutečnost mohla mít vliv na zavedení mé osoby v zařazení "důvěrník" do evidence VKR,“ prohlásil Ing. Jan Pořízka.

 

„Pan Pořízka je bezúhonným zakládajícím členem TOP 09 na Kroměřížsku a má naši plnou důvěru. Pokus diskreditovat jej jsme zaznamenali už před jarními volbami do poslanecké sněmovny. Šlo tehdy také o anonymní udání. Vše bylo prozkoumáno a vysvětleno po předložení platného originálu lustračního osvědčení,“ uvedl Mgr. Evžen Uher, předseda krajského výboru TOP 09 Zlín.

 

Na základě nálezu Ústavního soudu ze dne 26. 11. 1992 se na osoby v kategorii „důvěrník“ pohlíží jako na osoby vědomě nespolupracující s StB.  Lustrační osvědčení Ing. Jana Pořízky bylo vydáno ještě před tímto datem, což je důležitá informace potvrzující bezúhonnost Bystřického lídra TOP 09 ještě více.

 

„První zmínky  o mé osobě v souvislosti s STB pochází z období, kdy jsem jako auditora Města Bystřice pod Hostýnem zjistil závažné nesrovnalosti a seznámil s nimi vedení města. Zjištění nedostatků v hospodaření města bylo také jedním z důvodů, proč jsem se rozhodl kandidovat do zastkupitelstva. Chci mít možnost ovlivnit hospodaření mého rodného města v rámci platných předpisů a zákonů, zprůhlednění výběrových řízení apod." upřesnil Pořízka.

Vzhledem k závažnosti a choulostivosti zveřejněných nařčení umisťujeme kopii lustračního osvědčení na stránkách TOP 09 Zlínského kraje.

Petr Jan Kryštof

krajský manažer TOP 09 Zlínský kraj

 

 

 

Ve Zlíně 16. září 201010

 

Krajská kancelář TOP 09, Bratří Jaroňků 5219, 760 00 Zlín

Telefon: 604 299 311, email: info@zln.top09.cz, http: www.top09.cz

Přílohy
PDF Lustrační osvědčení Ing. Jan Pořízka.pdf (135.2 kB) PDF Tisková zpráva Nikdy jsem s StB nespolupracoval.pdf (248.3 kB)
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme