Mladý: Nejvíce mě trápí malá odpovědnost politiků

24. 7. 2017

Proč jste se stal lídrem kandidátky zrovna vy?

Byl jsem osloven přáteli s nabídkou vést kandidátku a po zralé úvaze jsem souhlasil. Politika mě dlouhodobě zajímá - vím, že může zásadně ovlivňovat naše životy a je to tedy také velká odpovědnost. Možnost kandidovat na takto významném místě beru jako novou životní výzvu.

Co byste chtěl v parlamentu prosadit?

Někdy mi připadá, že si mnoho poslanců neuvědomuje svoji odpovědnost za životy lidí, které svými rozhodnutími bezprostředně ovlivňují. Myslím si, že současná koaliční vláda například „projedla“ neuvěřitelné množství peněz a státní rozpočet, který už měl být dávno vyrovnaný, je bohužel stále v hlubokém schodku.

Co dalšího vidíte jako důležité?

Je toho více, co bych rád pomohl změnit k lepšímu. Třeba doprava. Jako občan Kraje Vysočina se domnívám, že si jeho obyvatelé zaslouží podstatně lepší koordinaci při řešení dopravních krizových situací na D1 nebo v její těsné blízkosti, kde se často tvoří kolony a problémové situace. Ve chvíli, kdy se celá doprava přesune na souběžné cesty, je to obrovská zátěž pro dotčené obce a města. Dalším mým velkým přáním je zlepšení podnikatelského prostředí a vytvoření lepších podmínek pro živnostníky a podnikatele, mezi něž sám patřím. Tato vláda nás svými kroky degraduje na příživníky a trpěnou přítěž společnosti.

Potřebuje ČR Vysokorychlostní trať (VRT) a měla by vést přes Vysočinu?

To určitě potřebuje a udělám, co budu moci, aby Vysočinu neminula. Jedná se o moderní, bezpečný a ekologický způsob dopravy.

Když to vezmeme z druhé strany, nevidíte právě ve VRT zbytečné plýtvání penězi státu?

To si rozhodně nemyslím. Naopak, když vidíme současné nedostatečné vlakové spojení a stav dálnice D1, musí být každému jasné, že vysokorychlostní trať by byla rozumným řešením.

Měla by mít podle vás VRT stanici v Jihlavě, jakožto v hlavním městě kraje?

Určitě ano. A to formou možnosti odbočení z hlavní trasy VRT, jak ze směru od Prahy, tak od Brna. Jihlava a tím i region Vysočiny by tak mohla být výborně obsluhována vlaky jedoucími rychlostí kolem 200 kilometrů za hodinu. Vlastní trať VRT s průjezdy vlaků s rychlostí kolem 300 km/h), by samozřejmě měla Jihlavu míjet, nejlépe v dopravním koridoru spolu s dálnicí D1.

Do parlamentu kandidujete za Vysočinu. Co byste chtěl prosadit ve vztahu k našemu regionu?

V tomto ohledu je pro mne zásadní problematika dopravy. Jako člověk žijící ve Velkém Meziříčí v těsné blízkosti D1 vidím, jak tento problém lidi trápí. Další mou prioritou je podpora venkova. Tedy podpora menších živnostníků a zemědělských subjektů, kteří se u nás na Vysočině snaží podnikat.

Mělo by být na Vysočině jaderné uložiště?

Vyhořelé palivo z Jaderné elektrárny Dukovany uložené v meziskladu vnímám jako důležitou otázku, kterou se budeme muset zabývat. Nejdříve bychom si měli říci, jestli je jaderné úložiště jediný způsob zabránění úniku radioaktívních látek vznikajících provozem jaderné elektrárny do životního prostředí. Nejsem sice jaderný fyzik, ale mám informace, že v meziskladu je palivo uloženo bezpečně, nehrozí únik radioaktívních látek do životního prostředí a existuje způsob přepracování vyhořelého paliva pro opětovné použití v reaktorech. Pokud se úložiště bude jevit jako jediný způsob řešení problému vyhořelého paliva, pak bych hledal řešení, jestli dát plnou kompetenci daným regionům nebo obcím.

V krajských volbách jste byli v koalici se Zelenými. Osvědčila se tato spolupráce?

V loňských volbách jsem nekandidoval ani jsem nebyl bezprostřední součástí volebního týmu. Nicméně mám pocit, že mezi námi panovaly korektní vztahy. S konceptem odpovědného a transparentního řízení kraje, který jsme společně nabízeli, jsme se nakonec jen asi o pouhých 60 hlasů nedostali do krajského zastupitelstva.  

Co považujete za tři největší problémy Vysočiny?

Je to doprava na D1, která kraj protíná po celé délce. Druhou věcí je určitě rozvoj venkova. Sám jsem živnostník a v současné době se snažím o rozvoj agroturistiky na venkově. Třetím problémem, který vidím, je slabá podpora živnostníků a podnikání.

Myslíte si, že agroturistika je tou správnou cestou?

Přesně na to sázím. Co jiného může lépe rozvíjet venkov, než když do těchto regionů budou jezdit turisté, kteří budou moci vidět krásy naší Vysočiny na vlastní oči a mohou zde prožít krásné chvíle?

Proč se předvolební kampaň TOP 09 jmenuje „Expedice nEUhneme“?

TOP 09 má jasné a pevné zásady, ze kterých neuhýbá. Nejsme populisté, kteří říkají vždy jen to, co chtějí voliči slyšet. Chceme bránit lidi aktivní před přebujelou státní byrokracií, chceme stát řídit ne jako firmu, ale zodpovědně vůči dalším generacím, chceme být pevnou součástí EU a NATO, kam kulturně a historicky patříme. A z toho prostě neuhneme.

Pavel Bajer

Zdroj: Jihlavské listy, 11.7.2017

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme