Mladý: Vysočina potřebuje vysokorychlostní trať jako alternativu k dálnici

1. 9. 2017

Místo přetížené dálnice vysokorychlostní trať, která by ulevila nejen obyvatelům Vysočiny, ale i životnímu prostředí. To hodlá prosadit pro svůj region v Poslanecké sněmovně Josef Mladý. Lídr kandidátky TOP 09 dlouhodobě upozorňuje na to, že rekonstrukce dálnice D1 nepomůže a část hlavně nákladní dopravy musí stát směřovat na železnici.

„Ministerstvo počítá s rokem 2030 jako s nejbližším možným termínem začátku výstavby vysokorychlostní tratě. To je pozdě. Stát musí označit stavbu vysokorychlostní trati jako jasnou prioritu a převzít zahraniční vzory pro přípravu a samotnou stavbu,“ říká lídr krajské kandidátky TOP 09 v Kraji Vysočina Josef Mladý a jako konkrétní příklady uvádí Francii, Itálii, Španělsko nebo Polsko, které na rozdíl od České republiky už vykupují pozemky, připravují projekty a staví.

Úkolem Kraje Vysočina podle něj má být schválení dopravního koridoru pro vysokorychlostní trať. Ten by pak sloužil nákladní dopravě, která může stávající železniční koridor využívat jen omezeně, aby nebrzdila osobní vlaky. „Chybí nám zákon o liniových stavbách, který by zjednodušil celý proces, sloučil mnohačetná a složitá vyjadřovací řízení do jednoho. Pokud dostanu důvěru voličů, prosadím ho,“ dodává Josef Mladý (TOP 09). Poukazuje na případ revitalizace trati Brno – Zastávka u Brna, které už patnáct let brání majitel jediného pozemku.

Vedle ekonomických Josef Mladý opakovaně zdůrazňuje i ekologické přínosy. Do sněmovny by proto chtěl přinést větší důraz na podporu dalších moderních způsobů přepravy. „Stát má zohledňovat a upřednostňovat ekologičtější typy dopravy. Je nutné podporovat města a obce v rozvoji elektromobility, třeba v bezplatných půjčovnách elektrokol, jak to již funguje například v Holandsku, Chorvatsku, Německu, Rakousku nebo Francii,“ míní volební lídr v Kraji Vysočina Josef Mladý. Podle něj by Česká republika jako automobilová a historicky i železniční velmoc neměla těmto novinkám bránit, ale sebevědomě jim jít vstříc.

 

Program TOP 09 naleznete ZDE. Informace o všech kandidátech nabízí krajský web TOP 09.

 

Jihlava 31. srpna 2017

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme