Vážený pane senátore Vystrčile

reakce J. Havlíčka na otevřený dopis M. Vystrčila

29. 11. 2011

Vážený pane senátore Vystrčile.

Na úvod bych chtěl říci, že jsem vyslechl Vaše vystoupení na setkání starostů a starostek organizované krajem Vysočina 22. 11. 2011 v Třešti, dále jsem si důkladně  přečetl Vaši reakci na email rozeslaný panem starostou Šafránkem týkající se zákona O rozpočtovém určení daní (RUD). Vždy jsem prosazoval a zastávám názor, že nejlepší je demokratická diskuse, ale dané sliby je nutné dodržovat.

Vaše reakce na rozeslaný email je absolutně neadekvátní rozeslanému textu, kde se píše o porovnání návrhu zákona zpracovaného Ministerstvem financí a návrhem z dílny ODS a jejich komunálních politiků v dnešních Hospodářských novinách. V celé Evropě jsou rozdíly v příjmech obcí a magistrátních měst, ale příjmy těch bohatých obcí a měst jsou maximálně 2,5 násobkem příjmu na občana oproti i té nejmenší obci v příslušné zemi. My zde v česku máme absolutně nevídanou anomálii, kdy příjmy velkých měst jsou více než 5 násobkem příjmu obcí s nejnižší daňovou výtěžností na občana. Návrh zákona o RUD,  který jste v ODS zpracovali není o ničem jiném než o tom, že si ze starostů malých obcí děláte blázny a občany máte pouze k tomu, aby vám dali jednou za čtyři roky hlas, který vám zajistí vládnutí na další období. Nebo si myslíte, že ti kteří se dostali do Prahy do Parlamentu ČR, dostali z nebe dar rozdávat moudra o tom, že méně majetné obce to nějak vyřeší? Pokud ne, tak se mohou spojit se sousední obcí třeba Prahou, Ostravou, Plzní nebo Brnem a šmahem budou mít vyřešené problémy s nedostatkem financí? Ale to už nebudou rozhodovat v samosprávě jejich zástupci, ale nějací jiní zástupci bydlící a zvolení úplně někde jinde. Vy svojí reakcí vyvoláte vášně, které bude jen stěží moci uklidnit nějaké Vaše další prohlášení podobné Vašemu vystoupení v Třešti, protože Vy sám ty vášně vyvoláváte používanou rétorikou a slovními synonymy. Nikde jsem v přijatém emailu od pana starosty Šafránka nenašel text, který je nenávistný, pomlouvačný, nesnášenlivý nebo čpící nenávistí natož závistí. To vy sám ve  své ješitnosti jakoukoliv kritiku a jiný názor nepřipouštíte.

1. Setkání starostů dne 21.9.2011 v Praze, které vyvrcholilo pochodem zúčastněných před Úřad vlády, kde jsme všichni zúčastnění starostové a starostky ( více jak tisíc účastníků) vyslechli z úst premiéra ČR Petra Nečase - veřejný příslib - že návrh zákona o RUD v měsíci říjnu předloží na program jednání vlády ČR. Jestli náhodou nevíte, tak veřejný příslib daný zmocněnou a oprávněnou osobou je z hlediska veřejného, určitým způsobem i soudně vymahatelný. Ale nikoho ze zúčastněných, ani myšlenkou, nenapadlo, že premiér dal slib, který nechce plnit. Všem  zúčastněným nastínil  řešení ve kterém důraz  kladl na tu skutečnost, že obce s 1000 až 10 000 obyvateli mají největší propad v daňové výtěžnosti na občana. A sdělil přítomným, že celá náprava nespravedlnosti bude upravena razantním navýšení příjmů pro obce, které se nacházejí v tzv. účku propadu příjmu daní (vše bylo demonstrováno a ukazováno na grafu).

Nikde jsem tam neviděl starosty, ani starostky s planoucími očima plných nenávisti, a nikde jsem tam neslyšel účastníka protestu zvedající prapor nespravedlnosti a přitom by  veřejně urážel premiéra naší země. Jestli jste tam byl – přesto, že nejste vysoké postavy  (já nejsem na tom lépe) jste nepřehlédnutelný, tak jsem vás tam neviděl a nebo  jste byl někde jinde na jiném shromáždění.

2. Dle platného kompetenčního zákona překládání návrhů zákonů týkající se daní, daňových příjmů a dalších zákonů ve finančních záležitostech státu, spadá do kompetence Ministerstva financí. Nikde jsem se v příslušném zákoně nedočetl, že zákony týkající se zákona „O rozpočtovém určení daní“  má předkládat  ta či oná politická strana. Pokud se pletu, prosím o sdělení čísla příslušného paragrafu daného zákona.

Ve svém emailu píšete o atmosféře rozeštvaných komunálních a krajských politiků pod vedením "revolucionářů", kteří za drobný přírůstek stranických preferencí jsou ochotni zaplatit obrovskou daní, která  se  nazývá  ztráta  vzájemné důvěry. Víte pane Vystrčile,  když si přečítám řádky  Vašeho emailu, nemohu jinak než konstatovat, že vy vlastně píšete o sobě a své politické straně. Že to všechno co jste v daném emailu napsal je vlastně Vaší osobní sebereflexí a hovoříte sám o sobě.

Důvěra politiků komunálních, krajských i republikových mezi sebou navzájem je a musí být založena na plnění daných slibů a veřejných příslibů. V případě, že takové sliby neplní představitel republiky, tak vy se kvůli tomu hrubě navážíte do těch, kteří se demokraticky domáhají právě té důvěry, protože slibující neplní daný slib a tím porušuje pouto důvěry.

Na závěr - jestli jste přesvědčený o tom, že pan premiér Petr Nečas před Úřadem vlády dne 21.9.2011 slíbil pomoc obcím nad 50 000 obyvatel, viz. návrh RUD vaší strany, tak vkládáte do úst druhých zásadní nepravdu.

Vážený pane senátore,

přestaňte prosím žonglovat slovíčky, nerozeštvávejte vašimi emotivními emaily klidné a pracovité starosty a starostky obcí naší země.

Závěrem  vyslovím konstatování, nechovejte se ve stylu, že když mi pánbů dal úřad, tak mi dal také  i rozum......

S pozdravem

Mgr. Jiří Havlíček
starosta městyse
Nám. Jana Zrzavého 13
Krucemburk

 

Otevřený dopis senátora Miloše Vystrčila v příloze

Mgr. Jiří Havlíček, starosta, Krucemburk
Přílohy
DOC Otevřený dopis Miloše Vystrčila.doc (24 kB)
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme