× Pohněme s tím. Společně!

TOP 09 nadále nepožaduje rozpuštění Sněmovny

5. 5. 2017

TOP 09 ustoupila od snahy vyvolat mimořádnou schůzi k rozpuštění Sněmovny, což by otevřelo cestu k předčasným volbám.

Šéf klubu TOP 09 Michal Kučera to zdůvodnil změnou situace kolem pádu vlády i nízkou podporou mezi ostatním sněmovními frakcemi.

"Změnila se dramaticky situace. Vláda nebude v demisi, ale naprosto logicky má být odvolán minstr financí," řekl dnes ČTK Kučera. Narážel tím na skutečnost, že premiér Bohuslav Sobotka dopoledne oznámil, že nepodá dříve avizovanou demisi, ale navrhne odvolání ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše. "Nechtěli jsme dát do rukou prezidentovi Miloši Zemanovi rozhodující moc, kam se bude dál vyvíjet složení nové vlády," podotkl Kučera.

Navíc jednání se zástupci dalších sněmovních stran podle Kučery ukázalo, že podpora návrhu na rozpuštění Sněmovny by nebyla významná. Dolní komora musí takový návrh schválit ústavní většinou, tedy hlasy nejméně 120 z 200 poslanců.

Předčasné volby by měly význam výhradně v červnu, zopakoval Kučera stanovisko TOP 09. Zářijový termín, jak o něm mluví ODS, nemá podle něho význam vzhledem k tomu, že řádné volby jsou vyhlášeny na říjen.

zdroj ČTK

Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09 pro Ústecký kraj