× Pohněme s tím. Společně!

Spojenci: lanovku k památkám UNESCO rádi vymalujeme

5. 8. 2020

Koalice Spojenci pro kraj nabízí vedení severočeské obce Krupka, že její členové sami vymalují dolní nástupní stanici nejstarší lanovky v Česku, která z Krupky vozí lidi na Komáří vížku. Na žalostný stav lanovky a celé turistické infrastruktury ve městě, jehož důlní památky jsou od loňska na seznamu UNESCO, upozornila nedávno Karolína Žákovská.

„Jako turistka jsem zklamaná, jakou péči v Krupce věnují zajímavým místům. Špatně udržované a místy až nebezpečné naučné stezky, rozbité náměstí, zdevastovaná plovárna kousek od něj nebo v křoví zarostlá vodní tvrz, jedna z nejstarších krupských nemovitých památek. Krupka má obrovský potenciál pro rozvoj cestovního ruchu, ale tohle je ukázka naprosto promarněné příležitosti,“ uvedla Karolína Žákovská (SZ), která svou cestu severním pásem kraje zakončí ve čtvrtek na nejvyšším místě v Ústeckém kraji, ve svahu Klínovce.

„Krupka je spojená s kauzami jako opakované uplácení u voleb nebo prodej pozemků pod cenou lidem spojeným s politiky. Místní starosta, který je paradoxně taky náměstek hejtmana pro regionální rozvoj a cestovní ruch, ale nezvládá základní věci, jako zajistit řádnou údržbu památek a posílení turistické infrastruktury. O to bizarnější je, že se aktuálně hlásí na post šéfa teplického muzea,“ doplnil Karolínu Žákovskou lídr koalice Spojenci pro kraj Jiří Řehák (JsmePRO!).

„Nástupní stanice lanovky vypadá, jako by poslední malování proběhlo ještě za minulého režimu. Vymlouvat se na nedostatek peněz na opravu je nesmysl – sami se Spojenci bychom zvládli stanici lanovky vymalovat s náklady na materiál za pár tisíc a určitě by to netrvalo dlouho. Tak ať se starosta klidně ozve. Pomoci by ale mohl i kraj, který zrovna ve volebním roce navýšil o 7 milionů korun svůj rozpočet na propagaci. Je trapné utratit za reklamu celkem 27 milionů korun a lákat lidi na oprýskané zdi a nefunkční infrastrukturu,“ doplnil oba Spojence Michal Kučera (TOP 09).

Koalice Spojenci pro kraj kandiduje na podzim v Ústeckém kraji a sdružuje JsmePRO!, TOP 09, Stranu zelených, SNK-ED, Liberálně ekologickou stranu a místní politická hnutí.

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 ÚSTECKÝ KRAJ

Hradiště 97/4