Otevřený dopis primátorce města Ústí nad Labem

22. 10. 2015

Vážená paní primátorko,

jste v čele města, které je ve velmi špatné finanční kondici. Nemá tak atraktivní turistickou polohu, nenabízí přehršel pracovních míst a není ani proslulým městem kultury. I proto by mělo být úkolem těch, kteří jej spravují pečovat a rozvíjet to dobré, co naše město má.

Když se v červnu vyměnilo vedení města, nelíbil se nám sice styl změny, ale snažili jsme se zachovat chladnou hlavu a připustit, že by snad obrat mohl být přínosem. Říkali jsme si: Jsou mezi nimi zkušení političtí matadoři i zcela nové tváře, takže se budou snažit dokázat, že jsou lepší než ti předchozí. Velmi rychle jsme ale procitli. Ze všech dozorčích rad a představenstev podniků města zmizeli všichni, které tam předchozí vedení navrhlo. Nevíme, jakou kvalifikaci a předpoklady mají náhradníci blízcí novému vedení. Na tuto otázku totiž noví radní ani nechtějí odpovědět. Nepovažují prý za nutné odůvodňovat své návrhy, protože předchozí vedení to taky nedělalo.

Také u nově vybraných šéfů příspěvkových organizací jsme si říkali: Přeci odpovědný hospodář nevymění své ředitele z malicherných důvodů. Bude chtít výsledky a těmi se pak prezentovat. I tady jsme se mýlili. Odvolali jste ředitele ZOO jen proto, že s ním nebyli spokojeni jeho podřízení. Už to tak bývá, ředitelé jsou nároční a často se zaměstnancům nelíbí. Ale nezaměstnává nás firma snad proto, abychom pro ni pracovali co nejlépe? Nemáme být ve smyslu zákoníku práce placeni za vykonanou práci? Měl by snad zaměstnanec chodit kontrolovat ředitele, stěžovat si na něho a dožadovat se změny? Proč jsou zaměstnanci ZOO rozděleni na dva tábory? Zná vedení města názor i druhého tábora?

To jsou otázky, které vyvolávají další… Pokud budou nespokojeni úředníci magistrátu města, odvoláte vlastního tajemníka? A co ředitel Muzea, taky se musí bát o místo, bude-li požadovat udržování muzejních sbírek v čistotě? Podle vašich současných rozhodnutí bychom se tomu ani nedivili.

Politici TOP 09 nebyli součástí minulého vedení města a nejsou ani ve vaší koalici, paní primátorko. Upřednostňujeme totiž odborníky před kamarády, dobrou znalost věcí před rychlými radami a konkrétní výsledky před populistickými rozhodnutími. Protože jen takové preference nevzbuzují rozpaky a domněnky o nekompetentnosti a klientelismu.

Paní primátorko, stojíte v čele našeho města, máte velkou zodpovědnost a tvoříte jeho přítomnost i budoucnost. Máte to skutečně při svém rozhodování na paměti?

Ilona Tajchnerová, zastupitelka města a místopředsedkyně TOP 09 Ústí nad Labem

Štítky
Osobnosti: Ilona Tajchnerová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme