Michal Kučera: Lithium musí zůstat v Čechách

8. 10. 2017

Pokud se má lithium v Česku těžit, tak musí být zajištěno několik podmínek. Zejména peníze z těžby musí zůstávat v Čechách, a především v regionech, kde těžba probíhá.

Finance z těžby tak musí přispět k rozvoji celého regionu. Lithium musí být taky v Česku zpracováno a zhodnoceno, ideálně do podoby finálního výrobku, baterií. S tím by do Čech měl přijít i další výzkum a vývoj v této oblasti. A v neposlední řadě nesmí být těžbou poškozena krajina v okolí těžby a úpravy.

Vláda ANO, ČSSD a Lidovců to ovšem, jak se zdá, opět zpackala. Ministr životního prostředí Brabec (ANO) před lety v tichosti prodloužil licenci na průzkumné práce australské firmě, bez jakýchkoliv podmínek. A v Česku platí, že kdo provádí průzkumné práce, tak má nárok i na licenci k těžbě. No a ministr průmyslu Havlíček (ČSSD), těsně před skončením volebního období, v rychlosti podepsal Memorandum o spolupráci s australskou firmou.

Dnes se na tom snaží vytřískat politické body komunisté a Okamura svoláním mimořádné schůze Sněmovny. To bude jen předvolební divadlo, mimořádná schůze dva dny před volbami fakt nic nezmůže. Řešení ovšem je. Má ho stále v rukou vláda. Stávající a pak ta nová. Musí jasně stanovit podmínky smlouvy a seznámit s takto navrženou smlouvou novou Sněmovnu.

Pokud budou dodrženy všechny podmínky, tak těžba může být pro celé Česko velmi prospěšná. Pokud podmínky dodrženy nebudou, nebo budou měkčí, tak budeme jen rabovat naše přírodní bohatství.

6. října 2017

Michal Kučera, lídr voleb 2017