“Konec jedné éry”, tak bych nazval dění posledních dní, ale ony jsou to dvě éry, které byly ukončeny. A obě se nás přímo dotýkají.

16. 5. 2022

Možná jste zaregistrovali, že Česká republika nahrazuje Rusko v Radě OSN pro lidská práva. Vzhledem k invazi na Ukrajinu se nelze divit, že jim bylo pozastaveno členství, přece jen je to orgán, který má dohlížet na dodržování lidských práv ve světě, což se teď na Ukrajině, jak víme, neděje. Naší zemi tak byla přidělena významná role na mezinárodním politickém poli. Už to, že jsme se přihlásili jako první a následně byli i vybráni, nám dává příležitost ukázat, že nám na dodržování lidských práv záleží a členství v Radě se zhostíme se ctí.

Druhá éra se týká naší domácí politiky - vláda schválila úplné zrušení EET od příštího roku.

Osobně mi tato šikana živnostníků vůbec nechybí, ale opozici, která celé jednání obstruovala možná trochu ano. Jaké to má pro podnikatele výhody? Nižší náklady i menší administrativní zátěž! V současnosti používá EET ještě asi 53 000 podnikatelů, od ledna 2023 ale bude povinnost evidování tržeb zrušena zcela.

Věřím, že se tak vydáme cestou uzdravení našich financí i podnikatelského prostředí. Samozřejmě, vše teď komplikuje válka, inflace, drahé nájmy, ale jsou to tyto rázné kroky, díky kterým nepříznivé situace překonáme.

Váš
Michal Kučera