Expedice nEUhneme zavedla TOP 09 do Ústeckého kraje

21. 7. 2017

Zjistit, co trápí občany Ústeckého kraje a představit jim svůj volební program bylo cílem páteční Expedice nEUhneme. Politici TOP 09 zde svou pozornost zaměřili převážně na životní prostředí, zemědělství, dopravu a podporu malých a středních podnikatelů. Diskutovat s lidmi a podpořit lídra podzimních sněmovních voleb Michala Kučeru a další členy krajské kandidátky přijeli první místopředseda strany Marek Ženíšek a místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

V Panenském Týnci starosta Jiří Čížek hosty zavedl k jedné z nejznámějších památek v okrese Louny, do nedostavěného gotického chrámu Panny Marie. Hodně lidí považuje toto místo za zónu silné pozitivní energie.  „Tuto nejznámější památku v našem okrese ročně navštíví tisíce lidí. Jezdí sem ze zvědavosti nebo přímo se sem přijedou nabít energií. A v průběhu letních měsíců zde oddám stovku párů,“ popisuje mystické místo starosta. „Není možné, aby stát nechránil památky takového formátu.“ Poznamenává poslanec a předseda klubu strany TOP 09 Michal Kučera. „V době totality do takových lokalit nikdo neinvestoval, památky chátraly, a to je špatně. Musíme odkaz předchozích generací chránit pro sebe i pro příští generace, zvlášť, když mají takovou pozitivní sílu,“ dodává krajský volební lídr Michal Kučera.

Na druhou stranu si starosta městyse stěžuje na špatnou dopravní infrastrukturu: Chybí nám tu rychlostní silnice, stále není dostavěná dálnice D7, doprava před městem Louny je velmi nebezpečná, zrovna včera se tu stala další smrtelná dopravní nehoda. Také mě mrzí, že kvůli pomalé dopravě mezi městy lidé utíkají do větších měst, aby se za prací nemuseli denně přesunovat.“ Michal Kučera navazuje slovy: „Mně už dlouho vadí neschopnost vlády prosadit lepší infrastrukturu v našem kraji. Dálnice D7 je už ohraný evergreen, nedostavěný obchvat Loun a jiné prioritní stavby nejsou hotové kvůli její neschopnosti. Tohle chceme pro naše občany změnit, nemohou přeci cestovat pár kilometrů několik hodin.“

Zastávka v Lomu Vršany a Cínovec měla poukázat, jak vypadala nešetrná těžba hnědého uhlí, co po ní zbylo a kam vytěžené peníze šly. Kvůli těmto zkušenostem ale má lídr voleb jasnou představu, co by se mohlo udělat s lithiem na Cínovci a jak pomoci dotčenému kraji a okolním obcím. „Kvůli těžbě hnědého uhlí dostal náš kraj na frak, vytěžené peníze šly do státního rozpočtu a kraj z nich neviděl ani korunu. Kdyby zůstávaly v dotčených regionech, vypadalo by to tu jinak, než jako měsíční krajina. Chtěl bych, abychom se z těchto chyb poučili, a pokud by se mělo těžit lithium na Cínovci, tak šetrnou metodou, aby nebylo na povrchu nic vidět, a aby vytěžené peníze pomohly našemu kraji. Dlouho jsme byli na chvostu republiky, je čas to změnit,“ zdůrazňuje Michal Kučera. Ráda bych připomněla, že tady nejsme jako náhodní kolemjdoucí, ale že TOP 09 je v současnosti nejzelenější stranou českého parlamentu. Stačí se podívat na výsledky našich hlasování,“ dodává k tématu ochrany přírody poslankyně Markéta Adamová.

Expedice navštívila také farmáře Daniela Pitka. Pochází z Milešova, kde se stará o lesy, věnuje se sadařství, chovu ovcí, koní a do letošního roku i jelenů. Je členem Asociace strážců přírody v ČR v Chráněné krajinné oblasti České středohoří a stál u zrodu Milešovského spolku přátel přírody, kterému předsedá. „Pana Pitka si velice vážím, je to úctyhodný, pracovitý a velmi inteligentní člověk. Je škoda, že takových lidí v našich regionech nemáme více. Stát by měl takové lidi chránit a hýčkat si je, a ne jim házet klacky pod nohy. Daniel Pitek provozoval na Milešovce restauraci, kterou kvůli EET zavřel, což je veliká škoda,“ doplňuje poslanec Michal Kučera.

„Udržet restauraci na Milešovce není jen tak. Provozovala ji obec Velemín, a když prodělávala, pronajal jsem si ji. Je to spíš srdcová záležitost než výdělečná činnost. Na kopec neproudí davy turistů, ale opravdoví přátelé přírody. Zde si v náročném podnebí mohli odpočinout a popovídat. Také jsem zde pořádal přednášky o krásách Českého středohoří. Restauraci jsem zavřel ze dvou důvodů, podle mě je EET protiústavní a také velice zdržuje provoz zařízení. V místě, kde kvůli častým bouřkám vypadává elektrický proud, by byl provoz s EET velice zpomalený,“ popisuje vzniklou situaci Daniel Pitek.

V Zámecké restauraci v Roudnici nad Labem si k večeru sestava politiků TOP 09 povídala s občany o volebním programu a cílech strany. „Setkání s lidmi mě nabíjejí energií stejně, jako se to traduje o chrámu v Panenském Týnci, A vždy mi připomínají, že žijeme v krásné zemi plné šikovných lidí. Čím víc jim stát místo kladení překážek bude vytvářet svobodný prostor pro jejich vlastní aktivitu, tím bude naše země krásnější,“ dodává k diskuzi u piva Karel Schwarzenberg.

Radka Ostřížová, krajská manažerka Ústeckého kraje

Galerie