Vzpomínkové setkání k 32. výročí ekologických demonstrací v Teplicích

12. 11. 2021

Ve čtvrtek 11. 11. 2021 jsme si v Teplicích na Benešově náměstí společně s občany města a se členy politického uskupení Volba pro Teplice připomněli 32. výročí listopadových událostí roku 1989.

Teplické demonstrace probíhaly od 11. listopadu 1989 a jen o pár dní předběhly události na Národní třídě a Sametovou revoluci.
Jejich důvodem byly smogové inverze, které na severu Čech v roce 1989 trvaly nepřetržitě už od poloviny října.  V sobotu 11. listopadu 1989 se lidé poprvé sešli na náměstí Zdeňka Nejedlého, dnešním Benešovo náměstí.  Malá skupinka lidí tak reagovala na výzvu k protestní demonstraci, která se objevila na plakátech vyvěšených po městě. Demonstrace za čistý vzduch pokračovaly i v následující dny, počet účastníků se zvyšoval a tyto protestní akce nakonec donutily místní stranické funkcionáře KSČ k dialogu s veřejností. V severních Čechách tak nastal průlom, ryze ekologická tématika dostala v roce 1989 novou dimenzi – politickou.

Na vzpomínkové akci na tyto události zavzpomínali i pamětníci, kteří tuto nepříznivou ekologickou situaci a demonstrace s ní spojené, prožili a vyslechli jsme si místy i dojemné proslovy od členů Volby pro Teplice.

img-0592

img-0590img-0581