Rozhovor s teplickým radním Petrem Měsícem

27. 1. 2012

Tímto článkem startujeme sérii rozhovorů se zastupiteli a radními za TOP 09. První zastávkou budou Teplice, kde v komunálních volbách TOP 09 získala 8,65% a její voliče reprezentují 3 zastupitelé. Na otázky ochotně odpověděl teplický radní Petr Měsíc, který by rád dokázalt, že i politiku lze dělat s pokorou, slušně, bez postranních úmyslů a politikaření.

Máme téměř rok a půl od komunálních voleb, s jakými programovými prioritami šla TOP 09 do voleb v roce 2010?
Nosnou prioritou byla a po celé volební období také zůstane rozpočtová odpovědnost. V tomto ohledu jsme v koalici se stejně zodpovědným partnerem.
Další oblastí, na které se teplická TOP 09 významným způsobem podílí je kultura. Aktivně se z pozice radního osobně podílím na přípravě, podpoře a organizaci festivalu animovaných filmů ANIFEST, stejně tak jako na několika dalších akcí v průběhu roku 2011, jakými byly např. 200 let Beethovena či cyklus tzv. Malých Paříží v Zahradním domě.
V neposlední řadě považuji za pozitivní krok kupředu oživení spolupráce mezi městem a Lázněmi Teplice, u jehož zrodu jsem také osobně stál.

V jaké pozici je TOP 09 na teplické radnici? Jste součástí koaličního vedení nebo v opozici?
TOP 09 je součástí většinové koalice. Já jsem jediným členem sedmičlenné rady, který není členem ODS a současně jsem členem 33 členného zastupitelstva, v němž máme další dva naše úspěšné kandidáty.
Jsem moc rád, že TOP 09 zaujímá v rámci vedení města důstojnou pozici a současně děláme vše pro to, aby i naše práce a zejména spolupráce s našimi koaličními partnery i politickými "oponenty" byla vždy taktéž důstojná a tvůrčí.
Jsem rád, že mohu konstatovat mimořádně korektní a férovou spolupráci, kterou jsem v prvním roce volebního období na teplické radnici zažil. Je milé konstatovat, že spolupráce s koaličním partnerem funguje oboustranně i bez toho, aniž bychom měli podepsánu jakoukoliv koaliční dohodu. Nějak jsme se k tomu prostě ještě nedostali a po roce spolupráce již všichni víme, že jí snad ani nebudeme potřebovat. Prostě politické kultuře by se česká politická scéna mohla jezdit učit právě do Teplic.

Jak se Vám za výše popsaného rozložení sil daří prosazovat volební program? Můžete se pochlubit nějakými úspěchy?
Náš program byl rozdělen do několika kapitol - Politické cíle, Hospodaření, Bezpečnost a doprava, Cestovní ruch apod.
Již se se zmiňoval o našem přímém podílu na zodpovědném hospodaření města díky naší účasti v Radě. Jedním z bodů našeho programu bylo starat se o kulturní rozkvět ve městě, či zintenzivnit spolupráci s Lázněmi a právě v těchto aktivitách jsme byli a stále jsme velice tvůrčí a aktivní.
Těch postupných cílů, kterých bychom chtěli ještě dosáhnout, zbývá, samozřejmě, ještě celá řada. Máme před sebou ještě téměř tři roky práce a také tři roky učení se komunální politice. Vždyť na rozdíl od většiny našich kolegů v zastupitelstvu je TOPka stále ve fázi získávání zkušeností v praktické komunální politice. Sám jsem se již přesvědčil, že jedna věc je vymýšlet populární témata do volebních programů a druhá věc je jejich dosažitelnost v reálném životě. Tam končí snění a šíření libozvučných ideálů a nastává konfrontace s běžnou, každodenní realitou a možnostmi, které město má.

Co naopak víte, že se v dohledné době prosadit nepodaří?
Během na hodně dlouhou trať je například realizace odklonění tranzitní dopravy mimo Teplice. Omezeni také jsme v nějakém enormně vysokém investování do extenzivního či intenzivního rozvoje města. Doba je prostě taková a byť bychom rádi investičně rozvíjeli město, jsou nyní priority postaveny úplně někde jinde. Ono se město bude, samozřejmě, rozvíjet i nadále, ale zcela jistě to nebude cestou výstavby nových sportovních hal, stadionů, letních kin apod. Alespoň ne v krátkodobém časovém horizontu. Prostě investic, které se obyvatelům sice líbí, jsou na první pohled vidět. Přednost musí dostávat dopravní infrastruktura, chodníky, školy, údržba města.

Maté nějaké ohlasy na aktivitu TOPky v Teplicích?
Tím, co děláme a zejména jak to děláme věřím, že nás naši voliči, partneři ve vedení města, ale i občané Teplic, kteří možná politicky nejsou našimi fanoušky, přesto ocení. Vždy jsem hovořil o tom, že městská rada i zastupitelstvo by měla být především "partou Tepličáků", nikoliv skupinou partiček politických subjektů. V Teplicích k tomuto vysněnému stavu nemáme zas až tak daleko.

Před volbami Vám bylo mnohými podsouváno, že Vaše představy o tom, že se v komunální politice budete chovat korektně, slušně a otevřeně vůči všem politickým partnerům i oponentům je čistá naivita, dokonce i "blbost". Jak to vnímáte dnes?
Nic, ale vůbec nic jsem na svém názoru nezměnil. Prioritou je chovat se jeden k druhému s úctou a lidskou slušností. Přijímat svůj mandát s pokorou a umět naslouchat názoru druhých. Pracovat pro město a ne žít z města. To stejné platí, jen si za slovo město dosaďte slovo stát. Jen pak lze vypěstovat vzájemnou důvěru a politickou kulturu, která ve vyšších patrech politiky prostě chybí. A to byl vlastně můj úplně první motiv, když jsem se kdysi rozhodoval, zda do politického života vstoupit. Zkusit, že i politiku lze dělat s pokorou, slušně, bez postranních úmyslů a politikaření. To přeci není naivita, ani blbost.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme