MF Dnes: Jak obejít soutěž o zakázku? V Bílině se přou o správu lamp

13. 1. 2014

BÍLINA Ostrý spor se rozhořel ve vedení města Bílina o zakázku na opravy a správu veřejného osvětlení. Radní ji chtěli dát bez soutěže předem vybrané firmě. „Specializované zakázky pro konkrétní firmu se vyhlašují v případě, kdy opravu nemůže udělat nikdo jiný nebo jen málokdo. Ale na opravu lamp si jistě troufne víc firem, to není jako rekonstruovat Pražský orloj," zlobí se opoziční zastupitel za TOP 09 Pavel Pastyřík.

Nejde přitom o „kšeft za pár drobných“, vedení města chtělo zakázku zadat na 10 let a zaplatit za ni 49 milionů korun. Nejprve se vyhlásilo výběrové řízení a zadaly se technické a administrativní podmínky. Jenže se přihlásili jen dva zájemci. Opoziční zastupitelé k tomu měli řadu připomínek. Vybrán nakonec nebyl nikdo.

Ani jedna z firem nesplnila požadavky,“ řekl Jaroslav Bureš, vedoucí odboru nemovitostí a investic bílinské radnice. „Panu starostovi Josefu Horáčkovi i mně vadilo, že se přihlásily jen dvě firmy. Vybírat ze dvou je opravdu málo,“ dodal Bureš. Jenže rada města překvapila. Před Vánocemi rozhodla vypsat soutěž znovu, ale tentokrát jako jednání bez uveřejnění a pouze s jedním uchazečem. S firmou Eltodo, která přitom neuspěla v první fázi. 

Nejprve byla zrušena soutěž se dvěma uchazeči, pak měl mít zakázku jeden bez konkurzu 

Začala se vařit voda,“ popsal protesty kritiků vedoucí odboru Bureš. Proč rada náhle rozhodla o přidělení zakázky bez soutěže? „Je to zákonná možnost, která vedla ke zrychlení procesu. A opravit veřejné osvětlení, které není v ideálním stavu, je nutné,“ sdělil Bureš.

Proti tomu se ale zvedla vlna odporu, proti byli opoziční zastupitelé, vedoucí odboru Bureš i starosta Horáček. „Rada města, která schválila jednání bez uveřejnění s jedním uchazečem, si nakonec uvědomila, že to není nejvhodnější cesta, a usnesení nebylo vyhlášeno. Od té doby platí stop stav,“ doplnil Bureš.

Co bude dál, není jasné. „Můžeme správcování nechat technickým službám města a opravy platit z úvěru, nebo hledat jiné metody. Možností je několik. Ale hlavně si myslím, že případná soutěž by měla projít přes zastupitelstvo, nikoli jen radou města,“ dodal Bureš. Zastupitel PastyříkTOP 09 připomněl směrnici, kterou vydala sama Bílina. Podle ní může být specializovaná zakázka zadána jen v případě, kdy ji může splnit jediný zájemce nebo omezený okruh. „Jenže v režimu specializovaných zakázek se v Bílině zadávají i běžné stavební práce,“ řekl. „Vedení radnice si zkrátka našlo nástroj, pomocí kterého obchází veřejná výběrová řízení. Za poslední tři roky rada města tímto způsobem rozdala zakázky za téměř 40 milionů,“ doplnil.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme