Bílinští zastupitelé si krizi nepřipouští

16. 12. 2011

Bílinští zastupitelé ve čtvrtek 8. prosince 2011 bez váhání přijali tak deficitní rozpočet až z toho mrazí.

Na úvod opět trochu teorie. Deficitní rozpočet v tom pravém slova smyslu, zákon o obcích nepovoluje, nicméně má-li obec finanční rezervy z hospodaření let minulých, může tyto přebytky použít na financování předpokládané ztráty.

Po tomto dofinancování je dosaženo vyrovnanosti rozpočtu a litera zákona je tímto naplněna. A nyní bílinská praxe.

Bílina tyto rezervy má. Finanční odbor městského úřadu předpokládá, že na Silvestra 2011 bude tato rezerva činit 155,5 mil. Kč. Co na to rozpočet pro rok 2012? A co na to rozpočtový výhled na roky 2013 a 2014? Ještě nám něco zbylo, tak proč to neutratit. „Krize ne krize", ono to nějak dopadne, utraťme to všechno. Kolik? 89,9 mil. Kč v roce 2012; 51,3 mil. Kč v roce 2013 a 47,3 mil. Kč v roce 2014. Že vám součet tří uvedených čísel dává větší částku, než je současná finanční rezerva? Nám také.

Ano, věřte, nevěřte, prohlášení ve stylu „ono to vypadá divně, ale nakonec nám to vždy vyšlo" skutečně opakovaně zaznívala jako odpověď na naše věcné námitky, ať už z úst starosty, místostarosty, či některých radních.

Náš závěr je jednoznačný. Rozpočet je tvořen bez ohledu na makroekonomické aspekty, prostě nerespektuje současnou a očekávanou kondici ekonomiky ve světě, byť signály, že nás nečeká z tohoto pohledu ve střednědobém horizontu nic veselého, jsou velmi jednoznačné a nekompromisní. Od odpovědného manažera se v takových situacích očekává velmi silná obezřetnost a střídmost především v oblasti nákladů a ta v rozpočtu žalostně chybí.

Níže přehled, jak kdo hlasoval

Proti rozpočtu hlasovali: Petr Rosenkranz (TOP09), Pavel Pastyřík (TOP09), Jindřich Brunclík (B10)

Pro rozpočet hlasovali: Michal Mlej (B10), Zdeněk Svoboda (N-Bílina), Josef Horáček (N-Bílina), René Štěpánek (BSD), Zdeněk Rendl jun. (BSD), Zdeněk Rendl sen. (BSD), Jaroslav Čermák (N-Bílina), Antonín Majer (VV), František Poživil (VV), Ludmila Vážná (BSD), Anna Spáčilová (N-Bílina), Václav Šlambora (nezařazený), Jitka Brejníková (KSČM), Martin Sýkora (N-Bílina), Magdalena Závodská (B10), Pavel Ryjáček (N-Bílina), Alena Jelínková (BSD), Pavel Prchal (KSČM), Václav Mojžíš (KSČM), Naděžda Maurerová (KSČM), Marie Merbsová (KSČM), Aleš Tallowitz (KSČM).

Zdrželi se: Vladimíra Hazdrová (ODS), Miloslava Prejzová (ČSSD), Jaromír Sochor (ČSSD), Oldřich Bubeníček (KSČM)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme