Bílina - Ještě jednou k zakázkám zadaným bez výběrového řízení

16. 11. 2011

Milí přátelé, v pokračování našich předchozích dvou příspěvků dnes hodláme podrobněji komentovat zadání tzv. specializovaných zakázek, tedy opět zakázek bez výběrového řízení na dodavatele, během jediné schůze rady města dne 21.09.2011 v celkové hodnotě 2.127.000 Kč.

Co jsou to specializované zakázky? Musíme opět nahlédnout do (v minulém příspěvku zmiňované) směrnice číslo 04/2007, kde je specializovaná zakázka vymezená jako taková zakázka, kterou může pro zadavatele (tím je v našem případě město Bílina) provést pouze omezený okruh zájemců, majících k tomu příslušné oprávnění k podnikání. My uvedenému vymezení specializované zakázky rozumíme tak, že pokud se např. vyskytne nutnost zadat generální opravu věžních hodin na městské radnici a v České republice budou jen dva oprávnění opraváři věžních hodin, z nichž jeden nepřijímá nové zakázky, bude se jistě jednat o specializovanou zakázku, na kterou není nutno vypsat výběrové řízení. Chápeme, že by v uvedeném smyšleném případě bylo mrháním času a energie vypisovat jakékoliv výběrové řízení.

A jaké specializované zakázky zadala rada města dne 21.09.2011? Ta první se jmenuje „Stavební úpravy a oprava povrchů II. NP část D v Hornické nemocnici s poliklinikou, s.r.o., Bílina", a má hodnotu 1.458.000 Kč, a ta druhá se jmenuje „Stavební úpravy v Hornické nemocnici s poliklinikou, s.r.o., Bílina - Recepce", má hodnotu 669.000. Pokud máte pocit, že se vlastně jedná o běžné stavební zakázky, které mohla dodat kterákoliv stavební firma, a že tedy nebyl důvod nevypsat výběrové řízení, shodují se vaše pocity s těmi našimi. Zde totiž nemůže být o specializovaných zakázkách ani řeč. První jmenovaná zakázka byla navíc zadána zcela mimo pravomoci rady města; o tom ale bude náš příští příspěvek.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme