Adamová: Stejná práva, ale i stejné povinnosti

9. 3. 2015

Rovný přístup a důslednost spojená s jasnými pravidly, která musí platit opravdu pro každého. Pozitivní diskriminace nepřináší žádné výsledky. I těmito slovy popsala řešení sociálních problémů a integrace menšin při své návštěvě ústeckého kraje Markéta Adamová, poslankyně a Předsedkyně podvýboru pro lidská práva.

Poslankyně TOP 09 dnes navštívila Teplice, Krupku a Obrnice. „Chtěla jsem poznat skutečnou situaci tady v severních Čechách. A nechci být tím typem politika, co rozhoduje o věcech, které vlastně nezná, protože neopustil svou kancelář. Žádné semináře nenahradí osobní zkušenost,“ říká Markéta Adamová (TOP 09), která v uplynulých týdnech připomínkovala již schválenou vládní Strategii romské integrace do roku 2020.

Její program v kraji se proto týkal především problémů se sociálním začleňováním. V Krupce navštívila ubytovnu Charity ČR, v Teplicích pak Salesiánské středisko. Diskutovala také se zástupci města a s radními za TOP 09 Petrem Najmanem a Dominikem Ferim.

Salesiáni tady odvádějí skvělou práci s dětmi a mládeží. Normální je chodit do školy, normální je pracovat. Zbourání stereotypu, že po povinné školní docházce se jde na úřad práce pro dávky, není úkol na jeden nebo dva roky, ale bez toho to nepůjde,“ vyzdvihla práci střediska v Proseticích poslankyně Markéta Adamová. Srovnala tento přístup také s přístupem extrémistů: „Populisté nikdy nepřišli s žádným návrhem, který by bylo možné realizovat. Staví jen vzdušné zámky, které se dobře poslouchají, ale řešení situace nezaručují.“

Proti extremismu a nesnášenlivosti, které se v naší společnosti projevují, aktivně už dlouhodobě vystupují zástupci teplické TOP 09.

Setkání v Teplicích byla inspirativní a příjemná, přiznám se, že se těším i do Obrnic, protože ty jsou důkazem, že trpělivá spolupráce s místními komunitami přináší výsledky,“ uvedla k odpolednímu programu Markéta Adamová. Večer se poslankyně ještě vrátí do Teplic, kde bude diskutovat v Regionální knihově s občany.

Pomoc zranitelným skupinám nemůže spočívat v jejich neúměrném finančním zvýhodňování. Jsou jiné a účinnější cesty, například nesegregované vzdělávání, tedy zařazování dětí do běžných škol. A také maximální otevření trhu práce,“ dodala poslankyně Markéta Adamová k problému kraje. 

Ústí nad Labem 9. března 2015 Radka Ostřížová, krajská manažerka TOP 09

Kontakt:

Markéta Adamová – marketa.adamova@top09.cz

Radka Ostřížová – 734441761, radka.ostrizova@top09.cz

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme