× Pohněme s tím. Společně!

Za stav zdravotnictví na Lounsku může Ústecký kraj, je přesvědčen severočeský lídr TOP 09 Jaromír Drábek

článek z regionálního týdeníku Svobodný hlas, 12. května 2010

13. 5. 2010

V pondělí 10. května navštívil Louny v rámci předvolební kampaně lídr TOP 09 Jaromír Drábek. Setkal se s občany a probral situaci i se členy hospodářské komory.

Diskuse se rozpoutala kolem nemocnice. Podnikatelé předesílali, že zrušením akutních oddělení lounské nemocnice klesl kredit města a byly znehodnoceny ceny nemovitostí. Jaromír Drábek zvažoval, že problémy lounského zdravotnictví nemohou být vytýkány jedné straně a už vůbec ne jedné osobě. „Problém je jinde, nikoliv u lounské radnice či politických stran. Zajištění zdravotní péče má na starosti kraj a špatná rozhodnutí krajských zastupitelů, kteří podmínky prodeje řádně neohlídali," je přesvědčen Ing. Drábek. „Kraj by se měl přihlásit k odpovědnosti za vzniklou situaci," zdůraznil. A jak by situaci řešil? Snažil by se jednat s majiteli nemocnice anebo s jiným subjektem, aby potřebnou zdravotní péči zajistil.

Jednalo se také o vzdělávání. Podnikatelé poukazovali na to, že střední a vysoké školy chrlí absolventy bez ohledu na požadavky trhu práce. Lídr TOP 09 záležitost vnímá jako systémovou chybu školství.

Za zcela zásadní považuje nápravu stavu veřejných financí.

Zdůraznil, že jeho stranou věří v sílu starostů, kteří mají detailní znalost svých obcí. „Obce by si samy měly rozhodovat o penězích," zvažuje.

Ohledně romské otázky je přesvědčen, že stejná pravidla mají striktně platit pro všechny občany a stát by měl dodržování těchto pravidel zajistit.

Opatrný by byl v rozdělování sociálních dávek, aby bylo zamezeno jejich zneužívání. Podpoře mateřství a oblasti vzdělávání by dal jasně zelenou, stejně tak zajišťování péče o seniory. Zvažoval, že by v určitých případech nevyplácel důchodcům peníze, které se stávají kořistí potomků, ale přímo poukazy na služby.

(toš)
Svobodný hlas, 12. května 2010, titulní strana