Kučera: Premiér oddálil dokončení dálnice D8, navzdory svým ministrům

7. 5. 2015

Severočeský poslanec za TOP 09 Michal Kučera bude kvůli dálnici D8 interpelovat premiéra. Ministři ANO totiž slibují její dostavbu do roku 2016, ale premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) hovoří o roce 2018. Vládní strany nevědí, co se v koalici děje a dokončení dálnice na Drážďany je stále v nedohlednu.

„Jsem zděšen. Od premiér jsme se dozvěděli, že prý na Drážďany budeme jezdit až v roce 2018. Dosud se ale hovořilo o roce 2016. Vládní strany si musí ujasnit, co a kdy vlastně chtějí. Budu v této věci bezodkladně interpelovat premiéra," říká expert pro oblast životního prostřední a poslanec TOP 09 Michal Kučera.

Premiér Sobotka všechny obyvatele Ústeckého kraje zaskočil prohlášením, že dálnice D8 nebude dostavěna do konce roku 2016. To opakovaně sliboval ministr dopravy Ťok (ANO) a také ministr životního prostředí Brabec (ANO). Termín se podle Sobotky teď posouvá na konec roku 2018.

„Ministři ANO jen slibují, ale reálně za nimi nezůstává žádná práce. Při návštěvě Ústeckého kraje opakovaně ujišťovali o termínu 2016. Premiér Sobotka z ČSSD pak informuje německou kancléřku Angelu Merkelovou, že se termín posouvá o dva roky. Jedna ruka ve vládní koalici neví, co dělá druhá. Netuší to ani premiér a jeho ministři," dodává Kučera.

Urychlení dostavby dálnice D8 je pro Ústecký kraj naprosto klíčová. Trápí jej totiž vysoká nezaměstnanost a nedostatek kvalifikovaných lidí, což je způsobeno především těžbou uhlí. Ta sice zaměstnává pár tisíc lidí, ale ničí celý kraj s nejnižším věkovým průměrem, vysokou kojeneckou úmrtností a nemocností a zdevastovaným životním prostředím. Kvalifikovaný člověk tak raději logicky hledá práci jinde. „I proto dlouhodobě odmítám prolomení těžebních limitů. Další těžba uhlí by Ústeckému kraji jen uškodila. Urychlená dostavba D8 mu ovšem prospěje a zvýší také jeho atraktivitu pro investory a podnikatele," zakončil Kučera.

Emil Sedlařík, tiskové oddělení TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme