Jan Fluxa je kandidátem na starostu Slovan

26. 9. 2018

Jmenuji se Jan Fluxa, narodil jsem se v Plzni, kde téměř celý svůj život žiji. Jsem ženatý, mám dvě malé děti. Vystudoval jsem obory politologie a filozofie na univerzitách v Olomouci a v Brně. V současné době ještě dokončuji doktorský studijní program mezinárodní vztahy u nás v Plzni.

Již osmým rokem jsem místostarostou Městského obvodu Plzeň 2 - Slovany. V současném volebním období jsem se věnoval hlavně přípravě a realizaci nových projektů a staveb, řadu z nich se nám podařilo úspěšně dokončit.

Stejně jako velká spousta dalších lidí i já denně chodím po nových schodech U Ježíška. Možná si pamatujete, jak to tady vypadalo v minulosti. Byla tady taková prašná cesta směrem dolů ke kostelíku a k řece, a my jsme se proto v roce 2015 rozhodli s městem tady vybudovat tyto schody. Já myslím, že ta procházka je dneska podstatně komfortnější a celé to tady vlastně vypadá podstatně lépe.

Přesto i zde je prostor pro další zlepšení. Například na místě, kde navazuje cesta od schodů U Ježíška na Jiráskovo náměstí, by bylo určitě vhodné vybudovat přechod pro chodce a vlastně dokončit tak celou pěší trasu od Jiráskova náměstí směrem dolů k řece a do centra města, a možná by zde mohly vzniknout i nové tramvajové zastávky.

Stejně jako další desítky rodičů v tuhle chvíli i my tady chodíme do Spojovací ulice do školky. Bohužel musíme denně kličkovat mezi desítkami aut, protože ulice, která se nachází v těsné blízkosti školky je obytnou zónou, ale není zde chodník, takže ta situace je velmi nebezpečná někdy, a hlavně nepříjemná pro chodce.

Po delších jednání se nám podařilo dosáhnout toho, že Správa veřejného statku města Plzně si rekonstrukci této ulice dala do svých priorit a rekonstrukce bude provedena velmi brzy. Vzniknou zde chodníky, takže ten problém s chodci by měl být vyřešen. Samozřejmě je potřeba se bavit ještě o nějakých dopravních opatřeních. Počítáme s tím, že tady bude třicetikilometrová rychlost, vzniknou zpomalovací prvky, a chceme ještě navrhnout, aby byla omezena průjezdnost, a tato silnice nefungovala hlavně jako propojka Koterovské a Francouzské třídy.

V našem obvodu se nachází také Papírenský park, v jehož těsném sousedství jsem žil více jak pětadvacet let, a proto si dobře pamatuji, že působil vždycky spíše zanedbanějším dojmem. Nejinak je tomu i dnes, kdy je park častým místem černých skládek. Park je ale ve vlastnictví soukromého subjektu, a je dlouhodobě veřejnosti nepřístupný.

V nadcházejícím volebním období bychom tento nevyhovující stav chtěli změnit tak, aby ta neveřejná část parku do budoucna vypadala třeba jako tady. Jsme v kontaktu s vlastníkem a já si myslím, že v příštích čtyřech letech by se nám to mohlo povést. Jsme také v kontaktu s některými lidmi z okolí, od kterých máme zpětnou vazbu, a kteří by byli případně ochotni dát ruku k dílu.

Pro další čtyři roky vám nabízím zkušenosti se správou našeho obvodu i dobrou znalost místního prostředí.

Jan Fluxa

kandidát na starostu MO Plzeň 2 - Slovany