Ženíšek: Začíná se mluvit o tom, aby se to s Ruskem nějak vyřešilo a abychom na něj nebyli tak tvrdí

8. 7. 2015

Místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek v rozhovoru upozorňuje na nezbytnost vnější ochrany hranic Evropské unie a obává se možných důsledků rozpadu schengenského prostoru. Každý dlouhotrvající konflikt se podle něj časem stane v médiích „opotřebovaný“. „Kdo si dnes vzpomene na ruskou agresi v Gruzii? To samé hrozí i Krymu a Putin s tím počítá,“ dodává.

Jak se v souvislostech událostí v Maďarsku - budování zdi a především totální přeplněnost záchytných táborů - díváte jako zastánce integrace na kvóty pro uprchlíky, nastavené EU?

Kvóty nebyly přijaty, a to je dobře. Tento nápad je politicky mrtvý. Navíc by problém nelegálních migrantů nevyřešily. Jen by napomohly organizovanému zločinu.

Nezdá se vám, že se vytrácí jednotná Evropa a začíná opět doba plotů - na maďarsko-srbské, bulharsko-turecké či řecko-turecké hranici?

Pokud vím, uvnitř Evropské unie žádné ploty nejsou. Pravdou je, že k posílení její vnější hranice musí dojít, pokud to EU myslí opravdu vážně. To se neobejde bez navýšení finančních prostředků. Není možné vynakládat tak malé částky na ochranu vnější hranice v poměru s ostatními prioritami. Pokud je něco prioritou, musí se to projevit i v rozpočtu. Ten tomu ale neodpovídá. Není možné dávat na boj s nelegální migrací a na migrační politiku méně než na projekty typu cyklostezky a golfová hřiště, Evropa si musí vybrat, co je teď pro ni prioritou.

Někdo hovoří o tom, že Schengen do roka padne a státy EU se opět vrátí k ostraze hranic. Co byste řekl na adresu těchto “vizionářů“ a odkud se podle vás rekrutují?

Je to představa, která je položena na tom, že to pomůže vyřešit nelegální migraci v Evropě. Já si to nemyslím. I když jsme nebyli v Schengenu, nebylo při přejezdu kontrolováno přece každé auto, to by při dnešním propojení zemí EU způsobilo jen vytvoření kilometrových kolon, které nikdo nechce. A navíc by toto opatření vrátilo obchod mezi jednotlivými zeměmi o několik let dozadu. Uzavřením hranic nerušíte jen volný pohyb osob, ale i zboží. Což také nikdo nechce a především my bychom to neměli chtít. Jediným účinným řešením je posílení ochrany vnějších hranic EU, nikoliv opětovné zavedení kontrol na hranicích uvnitř EU.

Jak predikujete další vývoj Evropské unie a eura? Nenastane po Řecku dominový efekt? Nadšena přece není Anglie, ale ani volby v Dánsku neukázaly velkou chuť do “společné Evropy“.

Těžko odhadnout, jak výsledek referenda v Řecku ovlivní eurozónu, potažmo celou EU. Že ale ovlivní Řecko negativně, tím jsem si jistý. EU se bude dále integrovat a možná mnohem rychleji, otázkou je, zdali to bude v rámci všech dvaceti osmi zemí EU nebo jen v rámci zemí platících eurem.

A co Ukrajina? Neopomnělo se kvůli Islámskému státu na východ této země?

Již před časem jsem na to upozorňoval a stalo se to tak, jak jsem předpokládal. Každý dlouhotrvající konflikt se časem stane v médiích “opotřebovaný“. Kdo si dnes vzpomene na ruskou agresi v Gruzii? To samé hrozí i Krymu a Putin s tím počítá. Akorát se účastním Parlamentního shromáždění OBSE, kde je ruská agrese tématem číslo jedna, což je dobře. Ale i tady znějí hlasy, aby se již vše nějak vyřešilo, aby rezoluce proti Rusku nebyly tak přísné apod.

Je podle vás správné, že sankce proti Rusku pokračují? Putin však v historii nebyl nikdy silnější - alespoň o tom hovoří průzkumy.

Ano, je to správné.

Hovoří se o americké vojenské pomoci pobaltským státům v podobě dodávek těžkých zbraní. Na druhé straně Kreml bude přezkoumávat ilegalitu těchto států. Není to už absurdní hra, kdy se vytahují další a další zdánlivé trumfy?

Absurdní to je, ale určitě ne hra. Putin Krym zabral, na východ Ukrajiny posílá vojáky i zbraně, to je realita.

Odkaz na článek zde.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme