Ženíšek: Současný ruský režim je teroristický

8. 11. 2022

Je na čase nazývat věci pravými jmény. Současný ruský režim je teroristický, shodl se zahraniční výbor sněmovny

Zahraniční výbor označuje v souladu s rezolucí Parlamentního shromáždění Rady Evropy současný ruský režim za teroristický, píše se v usnesení, které ve čtvrtek schválil zahraniční výbor poslanecké sněmovny. Na twitteru o tom informoval předseda výboru Marek Ženíšek (TOP 09).

„Je na čase nazývat věci pravými jmény. Chováš se jako terorista, jsi terorista a s teroristy se nevyjednává,“ uvedl na sociální síti Marek Ženíšek (TOP 09).

Sněmovní zahraniční výbor také odsoudil ruskou agresi na Ukrajině a rozsáhlé útoky na civilní obyvatelstvo, civilní objekty a klíčovou infrastrukturu, které jsou zjevnou snahou o dosažení politických cílů prostřednictvím zastrašení civilní populace a odpovídají teroristickým metodám.

„Rozsáhlé útoky na civilní obyvatelstvo a civilní objekty jsou znakem ruské zoufalosti a ukázkou toho, že Putin už nemá absolutně žádné zábrany. Putin nadále pokračuje ve vraždění civilistů a jeho válečné zločiny jsou útokem proti lidskosti,“ doplnil předseda výboru Marek Ženíšek.

Výbor zároveň neuznal výsledky takzvaných referend vyvolaných Ruskou federací ve čtyřech ukrajinských oblastech. Jsou prý součástí snahy přivlastnit si silou cizí území. Pro usnesení nehlasovali pouze dva členové, Jiří Kobza a Jaroslav Bašta, oba z SPD. Ke stejnému usnesení dospěl téhož dne sněmovní bezpečnostní výbor pod vedením Pavla Žáčka (ODS). V tomto případě se hlasování zdrželi nejen zástupci SPD, ale též hnutí ANO.

„Tohle není válka. To je státní terorismus, který nezasluhuje nic jiného než nejhlubší odsouzení. V naší podpoře svobodné Ukrajiny nikdy neustaneme. Sláva Ukrajině!“ uvedla na facebooku předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová.

V říjnu zvolilo stejný postup i Estonsko. Tamní parlament označil Rusko za teroristický stát, který se dopouští teroristických útoků. Pro usnesení se vyslovilo 88 z celkem 101 estonských zákonodárců. Země se tak zařadila po bok dalších pobaltských zemí Litvy a Lotyšska, které Rusko teroristickou zemí nazvaly ještě dříve.

https://www.forum24.cz/je-na-case-nazyvat-veci-pravymi-jmeny-rezim-v-rusku-je-teroristicky-shodl-se-zahranicni-vybor-snemovny

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme