Ženíšek: Rád bych vládu pochválil, kdyby bylo za co

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem

28. 12. 2014

K hodnocení letošního roku i vizi do nového se zapojil i místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se vyjadřuje mj. k prezidentu Zemanovi, ministru financí Babišovi, ale také k zahraničním otázkám, které jistě budou hýbat celou politickou scénou nejen u nás, ale bezesporu i v Evropské unii.

Jaká byla politická situace v naší republice v tomto roce –  lepší nebo horší než jindy?

Politická situace se odvíjí od toho, jací jsou politici a jak jsou schopni řešit problémy této země. Takže pokud chcete jednoznačnou odpověď na vaši otázku, pak se domnívám, že tedy horší. Byť někteří vám budou tvrdit opak, a dokonce i to, že již neplatí ono „bude líp“, ale že už je líp!.

Pracovala vláda dobře? Co kteří důležití činitelé ve vládě udělali dobrého a čím ČR uškodili?

Jako od opozičního politika se ode mne očekává, že budu vládu kritizovat, ale já bych ji i rád pochválil, kdyby bylo za co. Tato vláda za rok u moci neudělala ale téměř nic, pokud tedy nepočítám ušetřený kancelářský papír na ministerstvu financí. Zato se jí podařilo zhoršit stav veřejných financí víc, než byl v době, kdy měla ministerstvo financí TOP 09, znevěrohodnotit obraz České republiky v zahraničí, destabilizovat celé ministerstvo spravedlnosti, kde byli vyměněni všichni náměstci ministryně, které si před rokem ona sama přivedla a kde není stále dořešeno odvolání bývalého generálního ředitele Vězeňské služby, a prokázat naprostou nekompetentnost při řízení ministerstva dopravy vlastním ministrem Prachařem, který musel být vyměněn.

Někteří žurnalisté varují před ohrožením svobody v ČR – kumulací moci u Babiše, zneužitím jeho moci díky vlastnictvím médií, díky zákonům na odhalení daňových úniků a další ,,buzeraci", kterou Babiš připravuje... Jaký na to máte názor?

Samotný fakt, že ministrem financí je člověk, který je zároveň jeden z největších příjemců dotací a který je coby ministr financí významným partnerem bank a zároveň je jejich dlužník, je něco, co považuji za střet zájmů, který snad nemůže být už jasnější. Že to Andrej Babiš neuzná, je jeho věc, daleko víc mi vadí, že to koaličním partnerům ČSSD a KDU-ČSL vůbec nevadí a že média na tuto skutečnost přestala upozorňovat. V USA se například ministr nesmí ještě po nějakou dobu, co odejde ze své funkce, ucházet o veřejné zakázky. V České republice se stalo praxí, že je to možné už během řízení rezortu, viz aktuální miliardový tendr pro majitele firmy Andreje Babiše ve firmě České lesy. To, že se Andrej Babiš stal ministrem financí a jeho strana zrovna dominuje politickému spektru, je něco, co mi může vadit, mohu s tím nesouhlasit, ale mám jistotu, že tomu tak nemůže být věčně. Takovéto věci se stávají i jiným zemím. Za daleko nebezpečnější považuji jeho propojení na média, a to ať už formou přímého vlastnictví, vlivu skrze reklamu či pozoruhodnou autocenzurou některých redaktorů a médií.

Jak hodnotit prezidenta Zemana, jeho činnost, výroky, zahraničněpolitické postoje? Má být dle vás Zeman prezidentem i příště?

Prezident Zeman úmyslně poškozuje zájmy České republiky tím, jak vystupuje a hlavně tím, co říká. Opakuji to stále. Prezident, který je z demokratické země, která má zkušenost s totalitním režimem, by v každé takové zemi musel po vystřízlivění odstoupit, když by při návštěvě Číny řekl, že se přijel učit, jak stabilizovat společnost. Mohl říct milion jiných věcí, přesto si prezident Zeman vybral právě tuto myšlenku.

Jak hodnotit Andreje Babiše? Slibuje, co splnil? Co udělal dobrého a špatného? Věříte mu?

Nevěřím mu a ani nevím, proč bych mu věřit měl. Pro mne je naprosto nedůvěryhodný. Za celý rok není schopen prokázat, jakou cestou přišel na začátku svého podnikání k finančním prostředkům, které mu umožnily vybudovat jeho podnikatelské impérium. Nevěřím mu ani v tom, že si koupil média jen jako pouhou investici a že je mu jedno, co v nich je psáno, přičemž připomínám, že se obecně ví, že se jedná o ztrátovou investici. Takže se pak logicky ptám, čím mu bude tato investice splacena? No, asi tím, že mu ta média pomohou jinak. A už vůbec mu nevěřím, že je v politice jen proto, aby spasil Českou republiku. Navíc existuje v jeho slovech pořád jeden klíčový rozpor, na který často upozorňuji, ale bohužel médii je opomíjen. Pokud totiž platí Babišova teze, že posledních 25 let se  v této zemi  jen kradlo a nic nedělalo, pak se ptám, jak se mu podařilo vybudovat tak velké impérium? Buď není pravda, co říká, nebo se musel na tom systému, který kritizuje, podílet. Jiné možnosti neexistují.

Vydrží podle vás vláda příští rok? Čekají nás příští rok předčasné volby? Nebo něco jiného převratného?

Myslím si, že důležitou informací bude výsledek sněmu ČSSD v březnu příštího roku. Do té doby bych se do žádných spekulací nepouštěl. Důležitým faktorem bude také to, zda-li se Andrej Babiš rozhodne stát premiérem či mu postačí role vicepremiéra. Obávám se, že mu tato role nestačí.

Jak hodnotíte práci soudů, státních zástupců a policie? Ve vztahu ke kauzám jako Janoušek, Rittig, Nagyová či v jiných ohledech?

V kauze Nagyová si velmi rád počkám na výsledek a jsem trpělivý. Ostatně je nutné připomenout, že to je kauza, kvůli které padla vláda, byly předčasné volby a po nich se ujala moci do té doby opoziční ČSSD a hnutí Andreje Babiše.

Jak hodnotíte mezinárodní situaci v roce 2014? Čím je pro vás svět jiný než na začátku roku? Koho a čeho se bojíte v roce 2015? Čeká nás v roce 2015 válka poblíž území ČR, či příliv uprchlíků nebo se máme obávat zvýšeného nebezpečí teroristických útoků?

Největší hrozby vidím tři. Jsou to agresivní politika ze strany Ruské federace směrem k jejím sousedům, ISIL a jeho dopady související s imigrací a případná neschopnost na tyto hrozby adekvátně reagovat. Dohromady všechny tři tvoří hrozbu, se kterou je nutné počítat a brát ji v úvahu.

Co říkáte záplavě nových zákonů a nařízení, jako je například označování alergenů či novelizace zákona o odpadech,  které zahltí zvláště malé podnikatele a obce na přelomu roku?

Malé podnikatele především postihne plánovaná fiskalizace – účtenky, registrační pokladny. Jsem si jist, že vláda tento model prosadí, bohužel.

Jaké jsou úkoly a předsevzetí pro vás, vaši stranu, váš ideový proud v roce 2015?

Budeme jako doposud hlasitě upozorňovat na nesplněné sliby této vlády, budeme se ptát, kde jsou ony desítky miliard, které hodlal ministr financí ušetřit, budeme i nadále upozorňovat na to, že mezinárodní právo je nutné dodržovat a že je nutné pojmenovávat věci pravými jmény, zkrátka a dobře, anexe Krymu je a zůstane anexí, ať se to někteří snaží zpochybnit, a také budeme i nadále upozorňovat na to, že není dobré schvalovat projídající rozpočet a že s Andrejem Babišem nebude líp…

Co vás v tomto roce nejvíce pobavilo, samozřejmě na politické či národohospodářské scéně?

Pokud mám být upřímný, tak toho k pobavení mnoho nebylo. Pokud bych měl být ale trošku jízlivý, tak si myslím, že premiérovo "Déér frends" při jeho proslovu v angličtině pobavilo dost lidí, To ale není nic proti výroku ministra financí k listopadu 1989, který, myslím si, v pomyslném žebříčku vede. Na dotaz redaktora, co si myslí, že přinesl listopad  1989 odpověděl, že lidé mohli začít cestovat. Na druhý dotaz, kde se 17. 11. 1989 nacházel, odpověděl, že v zahraničí.

Václav Fiala

                                                                                                            

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme