Ženíšek: Přijďte poznat francouzskou kulturu

5. 11. 2018

Už 26. ročník festivalu francouzské kultury pořádá do 18. listopadu Alliance Française de Plzeň s širokou škálou kulturních aktivit pro malé i velké návštěvníky. Bonjour Plzeň 2018 se vzhledem k bohatému programu  uskutečňuje nejen v prostorách Alliance Française Plzeň, na náměstí Republiky 12, ale i např. v Moving Station, ve Fresh Air Gallery, v Galerii Evropského domu, v DEPO2015 či v Le Frenchie Café.

Slavnostní zahájení festivalu se uskutečnilo v prostorách Alliance Française Plzeň v pátek od 19 hodin za účasti prezidenta aliance Ondřeje Ženíška a jeho zástupce Petra Šimona, který večer moderoval a všem přítomným představil Rémy Fourniéra, nového ředitele Alliance Française Plzeň, Fréderica Rétriffa, zástupce spřáteleného města Mâcon z Francie i asistentku ředitele aliance Barboru Dominovou a v neposlední řadě přivítal i dlouholetého prezidenta aliance Jaroslava Lobkowicze. Mezi významnými hosty se objevili i místostarosta Městského obvodu Plzeň 2 Jan Fluxa i místostarostové Městského obvodu Plzeň 3 Radoslav Škarda a David Procházka. Kromě tradičních ukázek francouzské kultury a gastronomie, byla připravena místní premiéru představení nového cirkusu Mezi řečí v podání Compagnie des Pieds Perchés.

Do festivalu Bonjour Plzeň se kromě místních organizací zapojila i partnerská a spřátelená města, Limoges a Mâcon z Francie či belgické Liège. Delegace z města Mâcon přivezla umělce Grégoryho Pouillata, který už v sobotu odpoledne ve Fresh Air Gallery přímo před zraky diváků maloval své obrazy.

Celou fotogalerii najdete zde.

Z města Liège k přijede Zoé Borbé, která povede animační dílnu pro děti. Z Limoges nás každý rok navštěvují vynikající francouzští kuchaři, kteří i v letošním roce představí část francouzské gastronomie na kuchařském kurzu konaném 6. 11. v prostorách Alliance Française na náměstí Republiky 12. Francouzské speciality nechyběly už během sobotního Francouzského trhu, pořádaného  v prostorách Moving Station a nebudou chybět ani na Francouzské snídani 9. listopadu v Alliance Française či během Ochutnávky vín a sýrů 15. listopadu od 19 hodin tamtéž.

Řada akcí byla připravena i pro malé návštěvníky. Byla to např. Chvilka s pohádkou během Francouzského trhu v sobotu, bude to í kouzelnické představení (úterý 13. 11. v 16 hodin v Alliance Française) nebo animační dílna pro děti od 6 let (v sobotu 17. 11. od 13 hodin na Moving Station). Letošní festival Bonjour Plzeň 2018 je propojen i se dvěma plzeňskými festivaly: Design Week v DEPO2015, kde vystoupí francouzská skupina L’Âge d’Or (středa 14. 11. od 20 hodin) a festivalem Animánie, během něhož se uskuteční zmíněná animační dílna pro děti.

26. ročník Bonjour Plzeň má i novou tvář. Stal se jím francouzský buldoček se jménem Emmanuel, který vychází z ateliéru Martina Buška a jeho týmu. Buldočka můžete vidět na programu festivalu, na plackách a látkových taškách. A to vše v tradičních barvách Bonjour Plzeň – červené a modré.

https://www.plzen.cz/festival-bonjour-plzen-2018-odstartoval/

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme