Ženíšek: Pozici Lubomíra Zaorálka vnímám rozpačitě

22. 7. 2014

Komentář Marka Ženíška na ČT24 k zahraniční politice Lubomíra Zaorálka.

Redaktor:

Jak si podle vás vede Lubomír Zaorálek v čele české diplomacie? Co se mu podařilo a za co byste ho kritizoval?

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09:

Musím říct, že jeho pozici vnímám zatím vcelku rozpačitě. Na jedné straně jsem ho chválil, posílal jsem mu esemesku, ve které jsem mu děkoval za to, jak se staví k situaci na Ukrajině v těch začátcích krize. Stejně tak dobře vnímám zvýšený akcent na poli Evropské unie, byť samozřejmě vybírání eurokomisaře trvalo dle mého názoru příliš dlouho. Na druhou stranu tam vidím naprosto zřejmou diskontinuitu toho, co se zde odehrávalo po roce 1989, mám teď na mysli mezinárodní pole, ať už to byla ministrova cesta do Číny, nebo výroky prvního náměstka ministerstva zahraničí, který přímo hovořil o tom, že za posledních 24 let byla zahraniční politika škodlivá, nebo respektive měla škodlivé dopady. Takže pokud bych to měl shrnout, tak tam vidím určité klady, například zejména zmíněnou situaci na Ukrajině, kde názor pana ministra mi je daleko sympatičtější než zbytku vlády, stejně tak zbytku sociální demokracie, byť bych si uměl představit ještě lepší postoj. Na druhé straně se velmi obávám právě toho, že tam vidím zřejmou diskontinuitu po roce 1989, respektive diskontinuitu se zahraniční politikou havlovského typu.

Redaktor:

Shodou okolností dnes také vláda souhlasila s tím, co prosazuje prezident Miloš Zeman, sice s posílením ekonomické diplomacie. Jak by podle vás měla vláda vyvažovat mezi ekonomickými zájmy Česka v cizích zemích a lidskými právy?

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09:

Já myslím, že se to vyvažovat vcelku dá, ale tato vláda si vybrala pouze jeden směr a to bez ohledu na to, co je napsáno v koaliční smlouvě této vlády, že tam bude zachován ten akcent na lidská práva v zahraniční politice, tak si zatím vybrala pouze ten druhý extrém, jak je vidět z kroků této vlády, tedy snahu najít pouze nějaké nové ekonomické cesty. Já jsem přesvědčen, že tyto dva přístupy se nevylučují, a že dá velmi dobře pracovat a může tu být úspěšná zahraniční politika i s ohledem na lidská práva.

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani//10101491767-studio-ct24/214411058360721/ 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme