Ženíšek: Dotace EU pomáhají kulturním projektům v kraji

14. 5. 2021

Kulturní organizace Plzeňského kraje využívají intenzivně zdroje EU

Dostavba východního ambitu kláštera v Mariánské Týnici nebo vznik Centra pro podporu výtvarné kultury na Klenové – to jsou dva nejvýznamnější projekty, které se realizují díky evropským dotacím.

I v této epidemiologicky nepříznivé době pokračují projekty kulturních příspěvkových organizací Plzeňského kraje podpořené
evropskými dotacemi. Ty jsou zásadní pro to, aby se tyto projekty vůbec uskutečnily, protože kraj by je nemohl ze svého rozpočtu plně zafinancovat. 

Nejunikátnější akcí je dostavba východního ambitu a kaplí barokního poutního areálu Mariánská Týnice, která vyšla na bezmála 60 milionů korun. Kostel Zvěstování Panny Marie s bývalým cisterciáckým probošstvím jsou národní kulturní památkou. Nový ambit kopíruje projekt Jana Blažeje Santiniho, který ho před zhruba třemi sty lety nedokončil. Původně měl být otevřen loni, ale vinou pandemie se otevření přesouvá na přelom letošního května a června.

Největším projektem podpořeným z evropských peněz je Centrum pro podporu výtvarné kultury na Klenové za 106 milionů
Kč, z čehož by dotace měla dosáhnout 64,5 milionu Kč. K areálu hradu a zámku na Klenové, kde sídlí krajská galerie, patří též nedaleké hospodářské budovy statku, které jsou v současné době ve špatném technickém stavu. Areál by měl být opraven a následně zde budou uloženy a ještě více zpřístupněny zajímavé sbírky. Vzniknou tu také prostory pro restaurování nebo ateliér pro badatele.

„Stavba začala už koncem loňského roku, kdy kraj proinvestoval prvních sedm milionů korun. Letos by tam mělo jít z rozpočtu dalších osmdesát milionů. Souběžně se připravuje veřejná zakázka na dodávku skladovacího mobiliáře,“ doplňuje náměstek hejtmanky pro kulturu a památkovou péči Marek Ženíšek s tím, že celá akce by měla být stavebně dokončena do konce letošního roku. 

Díky evropským dotacím proběhla také rekonstrukce depozitáře Studijní a vědecké knihovny, do něhož se vejdou nové knihy, které vyjdou v příštích třiceti letech, nebo oprava Loosova interiéru bytu rodiny Oskara Semlera. V Kašperských Horách bude letos dokončeno nové sklářské muzeum představující slávu šumavského skla, které bude mít specializované depozitáře a konzervátorské pracoviště.
Letos byla také zahájena oprava domů, v nichž sídlí Národopisné muzeum Plzeňska, a odstartovalo rovněž budování nové stálé expozice klatovského muzea a přenesení roubené chalupy s chlévy do Expozice lidové architektury v Chanovicích. 

Jsem velmi rád, že jsou naše příspěvkové organizace v oblasti kultury tak aktivní i v současné složité situaci. Uznání patří všem ředitelům, kteří tyto náročné projekty realizují, protože tím přispívají nejen k dalším nabídkám pro své návštěvníky, ale především díky dosaženým dotacím šetří finanční prostředky Plzeňského kraje, které tak mohou být vynaloženy na další důležité potřeby našich občanů. Celková částka ve výši 378,4 milionu Kč, kterou bychom měli získat od Evropské unie na výše uvedené akce, rozhodně není při celkovém objemu nákladů ve výši 481,5 milionu zanedbatelná. Chci věřit, že takto úspěšní budeme i v budoucnu,“ uzavírá Marek Ženíšek. 

Měsíčnk Plzeňského kraje, 2021/4, s. 8.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme