Vraťte nám zpět Tachov na D5

Symbolický protest u dálničního sjezdu má podpořit interpelace ministra dopravy.

16. 4. 2010
Zhruba hodinový happening dnes upozornil na nesmyslné odstranění města Tachov ze směrové tabule upozorňující na dálnici D5 na odbočku do tohoto bývalého třináctitisícového okresního města. Akci na 127 mk dálnice D5 u sjezdu Nová hospoda pořádala TOP 09 Plzeňského kraje a její místní organizace v Tachově. Účastnilo se jí několik desítek lidí. Protestující rozvinuli velký transparent TACHOV s udáním směru.

„ Symbolickým protestem to nekončí. TOP 09 Plzeňského kraje se rozhodla, že požádá prostřednictvím poslanců TOP 09 v nejbližším možném termínu o interpelaci ministra dopravy v této věci. Očekáváme, že i on se připojí k politice „Slušně“, „Bez korupce“, „Bez dluhů“ a chybné rozhodnutí svého ministerstva reviduje,“ uvedl  místopředseda krajské organizace a zároveň volební manažer Plzeňského kraje Tomáš Jílek.

Plzeňská TOP 09 vysvětluje nesmyslné odstranění Tachova ze směrové tabule právě na svých volebních heslech „Slušně“, „Bez korupce“, „Bez dluhů“. „ Uvedená výměna není rozhodně slušnou. Vždyť ministerstvo nedalo Tachovské radnici, potažmo občanům, žádnou možnost se k akci vyjádřit, ba dokonce je ani předem neinformovalo,“ pokračuje Jílek. Heslo bez korupce zde také dostává „na frak.“ Evidentně zde zvítězily zájmy lázeňské lobby ze vzdálené oblasti. A v případě každé nelogické a netransparentní akce státní správy se přeci korupce nabízí jako první možné vysvětlení.“ shrnuje Jílek.

A dluhy? Vytvoření jednoho nového pracovního místa na zelené louce stojí více než 1.800.000 Kč. A na Tachovsku jich vznikají desítky. Soukromí investoři, kraj, stát, ti všichni se snaží smazat rozdíl mezi Tachovem a zbytkem kraje. „Naproti tomu nám statistická data říkají, že v uplynulém roce se v ČR turisté zdrželi průměrně tři dny a za tu dobu zde utratili částku okolo deseti tisíc korun. Počet přenocování navíc již třetím rokem klesá. „ A do tohoto jasného nepoměru, se vloží Ministerstvo dopravy a rozhodne. Neslušně, neprůhledně a s neúctou k finančním prostředkům investovaným do regionu,“ doplnil Jílek.

Tachovský region je dlouhodobě opomíjený a zanedbávaný. V posledních letech sem stát investuje stovky milionů korun na podporu pracovních příležitostí, rozvoj infrastruktury, vylepšení životních podmínek. Dálnice je snad jedinou předností, kterou se Tachov, jako sídelní město regionu, může pochlubit. Logické tedy je, že na klíčovém sjezdu z dálnice, v oblasti plné průmyslových zón, najdete jako první uveden tento důležitý cíl. Cíl mnoha kamionů, osobních aut, dodávek a všech dopravních prostředků, které sem směřují za prací, obchodem a mnoha dalšími účely.

Opak si ovšem myslí úředníci ministerstva dopravy. Za ne zcela transparentních okolností došlo v počátku dubna k záměně Tachova, jako hlavního cíle regionu za Mariánské lázně, tedy menšího lázeňského města, které navíc již leží mimo území Plzeňského kraje. Na klíčové křižovatce dálnice se silnicí první třídy prostě na Tachov neodbočíte. Tachov jakoby zmizel ze světa. Z celé akce za více než 200.000 Kč z kapes daňových poplatníků navíc kouká zcela zjevně další zájem, zájem kohosi v pozadí.

Tiskové oddělení TOP 09 Plzeňského kraje
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme