Vozobule: Před nádražím vznikne nová provozní budova

24. 1. 2019

Čekají na autobus, je jim zima. Pomůže nová budova

V prostoru před plzeňským nádražím má vzniknout provozní budova, cestující by novou halu uvítali i jako místo, kde se dá schovat před nepříznivým počasím.

Vprosinci loňského roku město Plzeň slavnostně otevřelo autobusový terminál u vlakového nádraží, nyní dolaďuje plány na zastavění nevyužitého prostoru u křižovatky Sirková–Šumavská. V plánu je výstavba provozní budovy, kde mají být místa na parkování kol, rychlé občerstvení nebo prostor na prodej Plzeňské karty. Plánovaná stavba se tak může stát útočištěm pro cestující čekající na autobus či vlak. Ti se dnes před zimou schovávají v hale vlakového nádraží, ta je však bez lavic.

            „Novou halu bych určitě uvítala. Na CAN (Centrální autobusové nádraží v Husově ulici) se můžete schovat do čekárny v hale, tady je přečkání deště nebo mrazu obtížnější,“ říká Jaroslava Vorlovská z Vochova. „Je mi líto hlavně maminek s dětmi, které tu čekají na autobus.

Některé se chodí schovávat do podchodů,“ dodává Miroslava Bisagová z Chrástu u Plzně.

Budova by mohla vyrůst v řádu několika let. Zastavění nevyužitého místa by tak mohlo dotvořit proměnu celého prostoru kolem Šumavské ulice od křižovatky se Sirkovou ulicí. „Před nádražím, kde dříve parkovala auta, by měla vzniknout nová provozní budova, bude v ní například informační centrum,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu a životní prostředí Michal Vozobule (TOP 09). „Na plánech nové budovy už pracuje Útvar koncepce a rozvoje města Plzně,“ doplnil.

            V Šumavské ulici se nejprve proměnilo dožívající planetárium v noblesní budovu soudu, poté se vytvořil tubus k hlavnímu nádraží, vloni se dokončil dlouho očekávaný autobusový terminál. Do roku 2021 pak naproti terminálu vyroste kancelářský komplex Šumavská Gate.

    LENKA PROKŠOVÁ       

23.1.2019    Domažlický deník    str. 02    Region

Štítky
Osobnosti: Michal Vozobule
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme