Vozobule: Ostraha magistrátu bezpečnostní agenturou je za 175 korun na hodinu zbytečně drahá

23. 5. 2016

Téma nového systému ostrahy budovy magistrátu na plzeňském náměstí Republiky opět otevřela na čtvrtečním jednání městského zastupitelstva opoziční TOP 09. Topkaři poukázali na to, že bezpečnostní agentuře hlídající magistrát se platí mnohem více, než kolik si firma účtuje za ostrahu jiných objektů na území Plzně. Vstup do magistrátu už měsíc hlídá bezpečnostní služba, která vystřídala městskou policii. V mázhausu radnice u dveří vedoucím k hlavnímu schodišti se objevil malý pultík, za kterým nyní úřaduje pracovník ostrahy. Ve čtvrtek se však v době jednání městského zastupitelstva pohybovali během dopoledne v mázhausu radnice ještě čtyři strážníci městské policie.

„Bezpečnostní agentura hlídající magistrát si fakturuje 175 korun za hodinu. Na stadionu ve Štruncových sadech se za hlídání vstupu platí 95 korun na hodinu a na zimním stadionu jen 90 korun za hodinu. Mám pocit, že tady je to nějaké předražené. Navíc je smlouva uzavřena jen do ledna příštího roku,“ konstatoval zastupitel Michal Vozobule (TOP09). Ten se také opakovaně tázal, proč magistrát nehlídají strážníci městské policie, kteří se tam stejně pohybují.

Tajemník magistrátu Václav Váchal vysvětlil, že město zvolilo pro ostrahu magistrátu cvičené pracovníky bezpečnostní agentury. „Cena je adekvátní tomu, co jsme uvedli v zadávacích podmínkách. Pokud se to osvědčí, budeme to řešit jako velkou zakázku. Mohli jsme tam mít důchodce, který by tam nevydržel stát. Máme tam člověka, který tam stojí, důstojně to obhlíží a dobře vypadá,“ vysvětlil tajemník Váchal.

Malé rýpnutí na adresu pracovníka bezpečnostní agentury si neodpustil ani koaliční zastupitel Ludvík Rösch (OPAT). „Ten člověk co je tam přítomen by dokázal zabránit nějakému teroristickému útoku? On má nějaký zvláštní školení proti terorismu,“ ptal se Rösch. Primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) už dříve uvedl, že budovu magistrátu musí hlídat profesionál, protože do veřejného objektu chodí mnohdy i lidé, kteří mohou být pod určitým tlakem, což vždy nemusí být bezpečné pro zaměstnance.

Zastupitel Vozobule chtěl také vědět, co bude dále se skleněným vstupním koridorem za 350 tisíc korun, který rovněž před měsícem zmizel z mázhausu radnice, protože představoval bezpečnostní riziko v případě exploze. Tajemník magistrátu uvedl, že skleněná stěna je prozatím uložena v objektu radnice. V budoucnu se možná využije v některém jiném objektu v majetku města.

Richard Beneš

Zdroj:

20.5.2016, www.regionpodlupou.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme