Vozobule: Omezí Plzeň reklamu v centru města?

17. 2. 2017

Přesně před rokem sliboval náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS) vydání vyhlášky k regulaci reklamy. Podle jeho slov měla být vyhláška v té době již připravena a doladit se měly prakticky jen detaily. Po roce ovšem není uděláno nic. Slib, že vyhláška bude platit od ledna 2017, tak zjevně vzal za své. "Nejsme velcí příznivci regulací, ale zejména širší centrum města je zaplevelené nejrůznějšími billboardy, poutači a obrazovkami, které často hyzdí město. Proč byl náměstek primátora ve shodě s celou koalicí přesvědčen o správnosti regulace formou vyhlášky, která nyní není, můžeme jen spekulovat," říká zastupitel města Plzně za TOP 09 Michal Vozobule.

Omezení billboardů v Plzni zatím neplatí

 

Veronika KUBÍČKOVÁ, moderátorka

--------------------

Od 1. ledna měla omezit billboardy v centru Plzně nová vyhláška, kterou už loni sliboval tamní magistrát. Platit však nezačala. Proč? To město nedokáže říct. Opozice ale bude na čtvrtečním zasedání zastupitelstva žádat vysvětlení.

 

Lucie PELANOVÁ, redaktorka

--------------------

Zavedením vyhlášky omezíme venkovní reklamu, která hyzdí centrum města. To plzeňská radnice tvrdila před rokem.

 

Pavel ŠINDELÁŘ, technický náměstek, Plzeň /ODS/

--------------------

Rád bych, aby vyhláška byla v tomto roce projednána na zastupitelstvu města Plzně a byla platná od 1. 1. 2017.

 

Lucie PELANOVÁ, redaktorka

--------------------

Dnes nechává politik situaci vysvětlovat tiskovou mluvčí. Technický náměstek v lednu 2016 tvrdil, že teď v lednu 2017 začne platit vyhláška o regulaci venkovní reklamy, nezačala, proč?

 

Eva BARBORKOVÁ, mluvčí MMP

--------------------

Tak my můžeme potvrdit, že město Plzeň zatím vyhlášku na regulaci venkovní reklamy nemá. Nicméně na řešení tohoto problému se pracuje a dalo by se říci, že to omezení venkovní reklamy je dlouhodobým procesem.

 

Michal VOZOBULE, opoziční zastupitel /TOP 09/

--------------------

My jsme překvapení, protože pan náměstek Šindelář to sliboval, my jsme nějaký koncepční materiál viděli a moc nerozumíme tomu, proč to tu není.

 

Lucie PELANOVÁ, redaktorka

--------------------

Z centra města měla postupně zmizet až jedna třetina billboardů. Na reklamu v centru Plzně si stěžují i městské dopravní podniky.

 

Kateřina FRÁNOVÁ, mluvčí dopravních podniků

--------------------

Před časem informovali naši kolegové, řidiči, vedení společnosti, že mají problém s velkoplošnými obrazovkami, že je tyto obrazovky, především při zhoršené viditelnosti, oslepují nebo oslňují.

 

Václav IRCING, dopravní expert, Besip

--------------------

Ty světelné reklamy přímo svádí řidiče, aby je sledovali, a tím vlastně ohrožují

jednak sami sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu.

 

Lucie PELANOVÁ, redaktorka

--------------------

Reklamní společnosti ale tvrdí, že problémem v centru města jsou spíš krátkodobé reklamy, kterých je oproti billboardům mnohem víc. A příprava vyhlášky o regulaci venkovní reklamy byla prý jen politickým gestem.

 

Radek NOVÁK, majitel mediální skupina Euronova Group

--------------------

Jsem přesvědčen, že je to spíš politické rozhodnutí, že se někteří politici tím snaží zakrýt jiný problém a uměle vytvářet problém tam, kde není.

 

Lucie PELANOVÁ, redaktorka

--------------------

Jestli k omezení venkovní reklamy v centru města vůbec někdy dojde, nám nikdo z plzeňské radnice nedokázal říct. Lucie Pelanová, Česká televize.

31.1.2017    ČT 1    str. 10    18:00 Události v regionech - Praha

Štítky
Osobnosti: Michal Vozobule
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme