Vozobule: Lázně mělo město dávno koupit

8. 3. 2018

Sílí tlak dát šanci zpustlým lázním

Přibývá hlasů, že by se Plzeň měla pokusit koupit nevyužitou budovu na nábřeží Radbuzy

 Období před podzimními komunálními volbami je zřejmě čas, kdy se zvyšují šance, že se změní k lepšímu osud bývalých Městských lázní v Plzni.

            Zástupci samosprávy si totiž víc všímají zchátralé budovy, která patří soukromníkovi. Častěji mluví o tom, jak by se dala využít, a přibývá hlasů, že by ji Plzeň měla koupit. „Myslím, že město by se o to mělo pokusit. Stálo by za to dostat tu možnost do hry před koncem volebního období,“ prohlásil primátor Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD).

            Radnice má městským lázním co vracet. Dům na pravém břehu Radbuzy v centru Plzně totiž představuje výraznou připomínku špatného zacházení s majetkem města v devadesátých letech. Dokládá, jak to může dopadnout, pokud se zástupci radnice nechtějí starat o solidní budovu na atraktivním místě, a proto se jí zbaví.

            Primátor loni mluvil o možném využití lázní se zástupci italské společnosti TWB, která dům momentálně vlastní. Probírala se možnost zájmu podnikatelů z Thajska nebo úvahy, že by dům využil Plzeňský Prazdroj.

            Nikam to nevedlo. Pak primátor oprášil vlastní představu wellness provozu pod taktovkou města. Tvrdil, že je pro to, aby město dům koupilo. Souběžně s tím vlastník budovy chystá nový projekt, podle kterého vzniknou v budově byty a víceúčelový kulturní sál v prostoru, kde byl bazén.

            Možné odkoupení městem patrně představuje největší naději na pozitivní změnu. Vlastník se už v minulosti dům prodat pokoušel. Při ceně výrazně přes sto milionů se ale kupec nenašel. Reálná prodejní cena je odhadována na 50 milionů. Podstatná je přitom skutečnost, že náklady na rekonstrukci se odhadují na zhruba půl miliardy. Opozice v zastupitelstvu Plzně připomíná, že primátor už dřív sliboval návrhy řešení problému s lázněmi. „Tvrdil, že přijde s nějakými možnostmi, ale zatím nevíme, jak to je. Zavání to předvolební rétorikou,“ prohlásil Jan Fluxa (TOP 09).

            Zástupci TOP 09 přitom tvrdí, že jsou pro, aby město budovu koupilo. „Je to dlouhodobý problém Plzně. Ale přes tři roky v tomto ohledu vedení města neudělalo nic,“ uvedl Michal Vozobule. Ten označil za velkou chybu, že zastupitelé Plzně v květnu 2006 odmítli návrh bývalého primátora Miroslava Kalouse budovu koupit za 24 milionů korun.

            Vozobule tvrdí, že by město opravený dům dokázalo dobře využít. „Může tam být prostor pro veřejné prezentace návrhů architektů, pro různé debaty nebo výstavy,“ konstatoval.

            Primátor Zrzavecký se domnívá, že radnice by si měla v dohledné době upřesnit varianty možného využiti budovy a také vyjasnit s vlastníkem, zda je ochoten dům prodat.

            Bývalé Městské lázně v Plzni byly postaveny ve třicátých letech minulého století a nyní už zhruba pětadvacet let chátrají. Město budovu v polovině devadesátých let vyměnilo za akcie firmy Inwest Shop, která zkrachovala. Pak dům v roce 2001 při prodeji majetku Inwest Shopu koupila firma Amádeus. Noví majitelé přitom tvrdili, že zde vybudují obchodněadministrativní centrum. Z plánů ale nebylo nic a po několika letech objekt za 27 milionů koupila italská společnost TWB. Ta jej vlastní dodnes.

            V budově někdejších lázní je památkově chráněný prostor hlavní haly, kde býval bazén.

Jaroslav Nedvěd       

8.3.2018    Mladá fronta DNES    str. 15    Kraj Plzeňský

Štítky
Osobnosti: Michal Vozobule
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme