Vozobule: Dalších 15 milionů korun do rekonstrukce fotbalového stadionu?

3. 9. 2015

Velkou diskusi lze na čtvrtečním jednání plzeňského městského zastupitelstva očekávat u bodu s poměrně nudným názvem, který se bude zabývat rozpočtovým opatřením v návaznosti na analýzu plnění rozpočtu města k 30. 6. 2015. Šéf opozičního zastupitelského klubu TOP 09 Michal Vozobule upozornil na skutečnost, že jedním bodem v tabulce čítající téměř 170 položek je zvýšení stavební investice na dokončení rekonstrukce hlavní tribuny fotbalového stadionu ve Štruncových sadech o 15 milionů korun. Opozice bude podle slov zastupitele Vozobule žádat podrobné vysvětlení této investice.

 „Schválila se rekonstrukce tribuny stadionu ve Štruncových sadech a bylo na ni vymezeno 45 milionů korun. Mělo se v danou chvíli jednat o poslední větší objem peněz, které do toho město investuje. Bylo vypsáno výběrové řízení, které ještě běží. V rámci toho výběrového řízení se zjistilo, že nejnižší nabídka není 45 milionů, ale 60 milionů. Když si otevřeme materiál, který je schovaný uvnitř rozpočtových opatření v jedné z tabulek, tak tam nenajdeme nikde žádné zdůvodnění. Víme pouze to, že to rada města schválila, že 15 milionů korun se přesunulo ze zrušené zakázky na Světovaru,“ uvedl Vozobule.

 TOP 09 budeme chtít podle slov šéfa svého zastupitelského klubu vysvětlit, jak je možné v roce 2015 při současných soutěžích, kdy reálné ceny v soutěžích jsou výrazně nižší než ceny projektantské o 20 až 30 procent, že z 45 milionů v soutěži je prostě najednou 60 milionů. „To chceme bezpečně vysvětlit. Za tím musí být něčí pochybení v tom procesu. Buď někdo věděl, že ta zakázka má větší hodnotu a neměl ji vypsat. Pokud to nevěděl, tak mu to někdo neřekl. Je to nestandardní a zvláštní záležitost, která si zaslouží vysvětlení,“ konstatoval Michal Vozobule.

 Město už investovalo do rekonstrukce areálu svého fotbalového stadionu za poslední roky asi 420 milionů korun, na jaře odsouhlasilo zastupitelstvo 45 milionů a teď se bude jednat o dalším navýšení o 15 milionů korun. Ne všichni zastupitelé ovšem souhlasí s nákladnou rekonstrukcí stadionu, který využívá privátní sportovní klub.

 Autorem projektu rekonstrukce, kterou financuje město, je firma Ingem, kterou vlastní šéf politického hnutí Občané patrioti Jan Michálek. O tom, že stavbu projektoval právě Ingem, se asi před pěti léty rozhodlo bez výběrového řízení. Tehdejší vedení radnice tvrdilo, že to bylo kvůli nedostatku času. Projekt rekonstrukce stadionu si u Ingemu objednal a zaplatil fotbalový klub Viktorie Plzeň ještě v době, kdy nebylo jasné, kdo bude investorem rekonstrukce. Když zastupitelé rozhodli, že celou rekonstrukci bude financovat město, klub radnici projekt prodal za jednu korunu. Podnikatel a politik Jan Michálek k tomu tehdy uvedl, že si klub neobjednal projekt u jeho firmy, protože on je členem jakékoli politické strany, ale proto, že se specializuje na tento tento typ staveb.

Zdroj: regionpodlupou, 2. 9. 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme