Vozobule: Botičky už v centru Plzně neuvidíte

5. 8. 2019

Botičky už v centru neuvidíte

Plzeňské řidiče čeká při parkování velká změna. Do parkovacích automatů budou nově zadávat registrační značky.

Z aut v centru města zmizí botičky.

Nový projekt kontroly parkovného počítá se zadáváním registračních značek vozů v automatech a následnou kontrolou a evidencí vozů s nezaplaceným parkovným.

Nasazování a snímání botiček tedy odpadne. Cílem je zvýšit počet parkujících, kteří respektují pravidla pro parkování.

            „V zóně placeného stání A půjde v parkovacích automatech zaplatit parkovné jen po předchozím zadání registrační značky. Fakticky to bude vypadat tak, že člověk zaparkuje, dojde k automatu a zadá registrační značku vozidla a tím to pro něj končí. Celý proces se tedy prodlouží jen o dobu, po kterou bude řidič muset zadat registrační značku vozu,“ uvedl náměstek pro dopravu Michal Vozobule (TOP 09). 

 

KONTROLA PLACENÍ POMOCÍ TABLETŮ

 

Zónou v historickém jádru města bude procházet technik s tablety a chytrými telefony se speciální aplikací, která načte registrační značky. Případná pokuta se majiteli auta zašle na jeho adresu. „Pokud zjistí, že vůz nemá zaplaceno parkování nebo překročil zaplacenou dobu, tak nafotí potřebné fotografie včetně dopravní značky. Věc se následně předá městské policii, která důkazní materiály zkontroluje. Úřady poté majitele vozu vyzvou k případnému zaplacení pokuty,“ vysvětlil dále Vozobule. Nový systém má mj. ulevit městským policistům. „Doufám, že připravovaný způsob úhrady parkovného bude dobře fungovat a my budeme moci využít strážníky, které bychom normálně potřebovali tady, i na jiných místech,“ sdělil radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký (ČSSD).

            Novinka se má v první fázi projektu týkat 334 zpoplatněných míst ve smíšeném režimu, tedy parkování s kartou nebo s parkovacím lístkem a 90 stání v tzv.

modrých zónách, které jsou určeny pro držitele karet.

Náklady na úpravu dvaceti parkovacích automatů vyjdou na zhruba 300 tisíc Kč. Systém by měl být spuštěn v únoru příštího roku.

 

DO BUDOUCNA ON-LINE

 

Paralelně s tím, kdy bude vedení města připravovat nový systém, chce pracovat také na druhé variantě, která počítá s platbou za parkování pomocí mobilní aplikace.

Díky aplikaci, ve které budou mít řidiči zadanou svoji registrační značku, budou moci platit za parkovné online. Je to výhodné hlavně pro ty, kteří musí třeba z pracovních důvodů zůstat někde déle. Takhle nebudou muset běhat s penězi až k automatům – dobu parkování si prodlouží jen pomocí aplikace,“ popsal Vozobule. 

 

    LENKA PROKŠOVÁ       

2.7.2019    Plzeňský deník    str. 02    Region - Zpravodajství

Štítky
Osobnosti: Michal Vozobule
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme