Volby ve Starém Plzenci na druhý pokus

8. 12. 2010

Ministerstvo vnitra minulý týden rozhodlo, že si občané počátkem nového roku půjdou volební akt zopakovat. Rozhodlo tak i přes doporučení soudkyně Krajského soudu v Plzni Jany Daňkové.

Plzeňský krajský soud uznal stížnost tamní kandidátky ČSSD. Té se nelíbilo, že za Volbu pro Starý Plzenec a Sedlec kandidovali hudebník Jaroslav Samson Lenk a Jaroslava Patočková, kteří v Plzenci ke dni voleb neměli trvalý pobyt. Lenkovi se podařilo získat mandát a Volba pro Plzenec a Sedlec tak obdržela tři mandáty. Soudkyně sice prohlásila hlasování za neplatné, ale nedoporučila jejich opakování z toho důvodu, že nedošlo k deformaci vůle voličů. Navrhla výsledky přepočítat, jako kdyby Patočková a Lenk na kandidátce vůbec nefigurovali. Ten by o mandát přišel ve prospěch sociálních demokratů.

"Občané Starého Plzence jdou podruhé k volbám v podstatě pouze kvůli panu Lenkovi. Ministerstvo nařídilo, že kandidátky musí být stejné, pokud si pan Lenk trvalé bydliště udělá, může být znovu zvolen. Je nutné si uvědomit, že se tomu dalo předejít, kdyby si ti, co připravovali kandidátku, uvědomili důsledky svého počínání. Předem počítat s tím, že soud smete stížnost ze stolu, je přinejmenším pozoruhodné a nedůvěryhodné. Nemluvě o dalších nákladech, které nové volby přinesou nejen kandidujícím stranám a uskupením, ale také městu a státu." vyjádřila se k situaci kandidátka na starostku PhDr. Blanka Bendlová, MBA.

Kandidátka TOP 09 ve Starém Plzenci zaznamenala v řádných komunálních volbách značný úspěch. 17,57 % hlasů znamenal pro stranu zisk 3 mandátů a možnost podílet se a řízení města.

"Volby v prvním týdnu po Novém roce nejsou v nejlepší termín. Doufáme, že voliči nejsou příliš znechuceni a půjdou k volbám a znovu nás podpoří. Nižší volební účast samozřejmě nahrává komunistům, kteří mají disciplinované voličstvo. Věříme, že si občané natolik uvědomují vážnost situace a nepodcení volby na druhý pokus. Přeci jen se rozhoduje o osudu a vývoji města, ve kterém žijí." dodala Blanka Bendlová.

Informace ke kandidátní listině TOP 09 ve Starém Plzenci naleznete zde:

http://www.facebook.com/TOP09.Stary.Plzenec
www.bendlova.cz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme