Vláda porušila dohodu s kraji, že se mýtné platit nebude

10. 7. 2019

Vláda porušila dohodu s kraji, že se mýtné platit nebude

Plzeňský kraj - Nový ministr dopravy Vladimír Kremlík nedávno oznámil, že stát na silnicích první třídy nezavede nulovou sazbu mýta, třebaže tuto možnost v minulém roce krajům přislíbil bývalý ministr dopravy Dan Ťok.

 "V Plzeňském kraji se zavedení mýta týká silnice I/20 z Českých Budějovic do Plzně v délce 112,5 km a silnice I/26 z Plzně do Folmavy v délce 51,7 km. Obce se kvůli tomu bouří. Zejména na hlavním tahu Klatovy – Plzeň totiž hrozí, že kvůli kamionům, snažícím se ušetřit, ještě vzroste doprava.

POHRDÁNÍ OBCEMI

„Tento stav bude naprosto neúnosný a výrazně zasáhne do kvality života obyvatel dotčených obcí. Rozhodnutí o zpoplatnění bylo již několikrát odloženo vzhledem ke stanovisku krajů a obcí ležících na těchto dopravních tazích. Dotčené obce byly uklidňovány možností zavedení nulového mýta. Současné rozhodnutí je jednoznačně pohrdáním názory místních a krajských samospráv,“ uvedl starosta Klatov Rudolf Salvetr v dopise, který poslal všem poslankyním a poslancům za Plzeňský kraj. Není sám, kdo je zklamaný. „Záležitostí se budu i nadále zabývat s cílem podniknout cokoliv, co by mohlo zabránit ještě většímu dopravnímu zatížení našeho města,“ řekl starosta Přeštic Karel Naxera.

Na negativní dopady zpoplatnění vybraných úseků silnic upozorňují krajské a místní samosprávy již třetím rokem. Nepůjde jen o nadměrné zatížení silnic nižších tříd, ale především o masivní převedení další tranzitní dopravy do obcí a měst ležících na komunikacích I/22 z Českých Budějovic do Domažlic a silnice I/27 z Klatov do Plzně.

KRAJ STOJÍ ZA STAROSTY

„Požadujeme nulovou sazbu mýta. Jinak by se měly zpoplatnit právě i silnice I/22 a I/27, neboť v opačném případě tranzitní kamionová doprava využije finančně vhodnější trasy a bude tedy využívat zejména silnici I/27v úseku Plzeň – Přeštice – Klatovy,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek.

Tato komunikace je velmi vytížená a doprava se často výrazně zpomaluje zejména při průjezdu Přeštic, kde vede silnice přímo přes náměstí. Obdobná situace je v Klatovech.

Ředitelství silnic a dálnic sice připravuje stavby obchvatů Přeštic i Klatov, uskuteční se ale až za několik let.

Podle Čížka ale nejde jen o to, že se zhorší doprava na úseku Plzeň – Klatovy. „Zpoplatnění navrhovaných silnic I/20 a I/26 by mělo rovněž za následek zvýšení využívání malého hraničního přechodu Všeruby – Eschlkam,“ upozornil.

 

 

 

    Kristýna Žítková       

5.7.2019    plzensky.denik.cz    str. 00    Z regionu

URL| https://plzensky.denik.cz/z-regionu/vlada-porusila-dohodu-s-kraji-ze-se-mytne-platit-nebude-20190705.html

Štítky
Osobnosti: Karel Naxera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme