Vedení radnice plzeňského centrálního obvodu preferuje megalomanské akce před podporou neziskových organizací

15. 12. 2010

V úterý 14.12. se uskutečnilo zasedání zastupitelstva městského obvodu Plzeň 3, na kterém se projednával návrh rozpočtu na rok 2011. Vedení obvodu ve složení ODS A ČSSD předložilo návrh rozpočtu, ve kterém bylo mimo navýšení prostředků v kapitolách úklidu a údržby zeleně dále zvýšena položka na prezentaci úřadu a sdělovací prostředky. Širší debatu vyvolala otázka rozdělení příjmů z výtěžků z výherních hracích přístrojů (rozpočtováno 7 mil. Kč). Z této částky vedení obvodu navrhuje rozdělit jen 2 mil. Kč na příspěvky - dotace a dále 2,6 mil. Kč na kapitolu kultury. Nicméně z kapitoly kultury hodlá vedení radnice i nadále financovat megalomanské akce typu Balónová show (cca 1,7 mil z této částky) "První zvonění" apod. TOP 09 si je vědoma faktu, že peníze z hazardu by měly směřovat spíše na podporu neziskového sektoru, a zvláště do organizací věnujících se celoročně mládeži jak v oblasti neprofesionálního sportu, tak v oblasti mimoškolní výchovy a dále k organizacím pracujícím s vyloučenými sociálními skupinami, drogově závislými, tělesně postiženými apod. Finance utopené v jedné několikahodinové akci na Borské přehradě by prostřednictvím těchto organizaci mohly kvalitně sloužit řádově více občanům po celý rok. V tomto smyslu navrhla TOP 09 ubrat z rozpočtu těchto (v období ekonomické krize zbytečných) akcí pouhý jeden milion korun, a rozdělit v podobě příspěvků a dotací v komisi prevence kriminality a komisi volnočasové. Tento návrh byl ale přes podporu Pravé volby a Plzeňské aliance společnými hlasy ODS, ČSSD a KSČM smeten ze stolu.

Předseda zastupitelského klubu TOP 09 Pavel Podaný k tomu řekl: "Opět se projevila snaha za peníze daňových poplatníků pokračovat v permanentní volební kampani a utrácet veřejné prostředky na předražené populistické akce. Tyto peníze budou v neziskovém sektoru citelně chybět. Občané si sice jedno odpoledne zazpívají s nějakým populárním umělcem, ale jejich děti budou nadále v křoví zakopávat o použité injekční stříkačky, budou dále cvičit v sokolovnách na rozbitých parketách apod. Neziskovkám stoupnou náklady a více rodičů nebude mít možnost nějaký ten sport nebo skautování dětem platit. Děti a mládež budou trávit svůj volný čas na ulici. A možná i nakonec v hernách."

Předseda kontrolního výboru Radoslav Škarda (TOP 09) doplnil: "Budeme bedlivě sledovat veškeré investice. Zaměříme se také na plnění smluv mezi obvodem a firmami zabývajícími se úklidem i údržbou zeleně. Zvláště v poslední sněhové kalamitě řada těchto firem doslova zaspala a do ulic vyjela pozdě."

V Plzni dne 14.12.2010

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme