Vedení plzeňského centrálního obvodu nechce usnadnit parkování svým obyvatelům

8. 2. 2012

Spor o to, zda rozšířit zóny placeného stání, rozdělil vedení města a městského obvodu Plzeň 3. Na obou místech přitom vládnou společně zástupci stejných politických stran - ODS a ČSSD. TOP 09 spor vedení města a obvodu považuje za oddalování problému, který je třeba urychleně řešit. TOP 09 jednoznačně podporuje lepší podmínky pro občany města Plzně. Jsme přesvědčeni, že rozšíření zón placeného stání zvýší nejen pohodlí při parkování rezidentům těchto zón, ale významně také podpoří ekologickou dopravu.

V současné době je v okolí Krajského úřadu parkování placené, na západ od Klatovské třídy je parkování zdarma. Toho na úkor residentů využívají lidé, kteří chtějí ušetřit na parkovném. Pavel Podaný – předseda zastupitelského klubu TOP 09 Plzeň 3 k rozhodnutí města podotýká:Situace v ulicích podél Klatovské třídy mezi centrálním autobusovým nádražím a Jižním předměstím je z hlediska parkování tristní. Lidé, kteří bydlí v této části, nemají přes den často kde zaparkovat.

Podle statistik převážná většina těchto aut patří řidičům, kteří dojíždí do této oblasti z jiné části Plzně za prací nebo na úřady. Navíc počet automobilů od roku 1990 dramaticky vzrostl. „Pokud město stanoví pro rezidenty roční poplatek za parkovací kartu na podobné úrovni jaká je pro současnou zónu C, tzn. 700 Kč a pro firmy 7000 Kč, budou mít po stanovení rozumných hodinových sazeb pro ostatní parkující všichni občané jistotu, že poblíž svého bydliště zaparkují v kteroukoliv denní dobu. Věřím, že řada řidičů místo placení parkovného přesedne do MHD, což navíc přispěje i k čistotě ovzduší v našem městě,“ upřesňuje Pavel Podaný.

Předseda kontrolního výboru zastupitelstva MO Plzeň 3 Radoslav Škarda k tomu dodává:Parkovací místo na veřejné komunikaci není věc, na kterou by měl člověk bezplatný nárok již od narození. Věřím, že občané centrálního obvodu přivítají jistotu volného parkovacího místa v tzv. modré zóně, výměnou za poplatek za rezidenční kartu. Zároveň by mělo město urychlit zřízení vhodných záchytných parkovišť na příjezdových trasách do centra Plzně, která budou ideálně napojena na MHD.

Ondřej Ženíšek, předseda kontrolního výboru zastupitelstva města Plzně komentuje spor vedení obvodu a města takto:Na tomto případě je jasně vidět, jak špatně funguje komunikace mezi vládnoucí městskou koalicí a tou na obvodu Plzeň 3. A to i uvnitř jednotlivých stran, ODS a v tomto případě zejména uvnitř ČSSD. Příkladem je to, že sociální demokraté na radnici s rozšířením rezidenčních zón souhlasí, stejně tak i starosta městského obvodu Plzeň 1 Miroslav Brabec, přitom místostarosta městského obvodu Plzeň 3 ze stejné strany Radislav Neubauer najednou začal rozhodnutí tvrdě kritizovat.

Eva Šafránková
krajská manažerka
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme