V Plasích se začíná stavět Centrum stavitelského dědictví. Společný projekt tak pomůže obnově kláštera.

5. 10. 2012

slavnostní zahájení obnovy bývalého pivovaru Kláštera Plasy proběhlo V pátek 5.10. od 14.30. Tato jedinečná památka se začne rekonstruovat v rámci projektu Integrovaného operačního programu - Centrum stavitelského dědictví Národního technického muzea.

Slavnostního poklepu základního kamene se ujala ministryně kultury ČR Alena Hanáková za přítomnosti poslance PČR Jaroslava Lobkowicze a kandidáta na hejtmana Plzeňského kraje pana Pavla Čížka.

"Pevně věřím, že tento projekt umožní vytvoření pracovní skupiny za spolupráce města Plasy, ministerstva kultury, Národního technického muzea, Národního památkového ústavu i církve tak, aby se společně řešily otázky areálu kláštera jako celku," řekla ministryně kultury ČR Alena Hanáková.

Každý, kdo chrání památky, si zaslouží náš vděk, protože tím dává budoucím generacím ten nejvzácnější dar. Velmi si proto vážím pana Lobkowicze, který postupně a z vlastních prostředků rekonstruuje rodinný zámek v Křimicích. Oceňuji také práci starosty Spáleného Poříčí Pavla Čížka, který dovedl své město až k titulu Historické město roku. Pochopení minulosti nas učí znát přítomnost a přináší nám poučení do budoucna,“ dodává ministryně.

Plaský klášter je unikátní kulturní památkou našeho kraje a jsem rád, že se ho daří postupně rekonstruovat. Opravy jistě budou mít pozitivní vliv na rozvoj celé oblasti,“ řekl Pavel Čížek, kandidát na hejtmana.

Jako vlastník zámku v Křimicích vím, jak těžká je obnova zchátralých památkových objektů. Proto si cením každé podobné iniciativy,“ dodává Jaroslav Lobkowicz, poslanec PČR a kandidát na senátora ve volebním obvodě č. 8 – Rokycansko a Plzeň sever.

Eva Šafránková
krajská manažerka
Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme