V Křimicích postaví novou základní školu

3. 6. 2016

Plzeňský obvod Křimice se rozrůstá o novou bytovou zástavbu. Vznikne tu i nová základní škola

Když se kdekoliv v republice zmíníte o plzeňské části Křimice, většině lidí se vybaví zelí. Obvod má ale co nabídnout i v jiných ohledech. „Zelí samozřejmě do Křimic patří. A dělá obvodu dobrou reklamu. Máme tu dva zpracovatele, kteří dávají práci mnoha lidem. Ovšem významný je také místní zámek. A rovněž park, který je denně přístupný. Je škoda, že lidé z Plzně kolikrát ani neví, že se tu něco takového nachází,“ řekl týdeníku 5plus2 křimický starosta Vít Mojžíš.


Park je podle něho i tak hojně využívaný. „Lidé tam chodí denně. Často se tam procházejí maminky s kočárky nebo pejskaři. Je to křimická oáza klidu. Majitelé zámku i parku, kterými jsou členové rodiny Lobkowiczů, nám prostranství zdarma poskytují pro naše akce. Zhruba třikrát do roka se snažíme zpřístupnit i zámek. I proto, že do něj není možné zamířit příliš často, bývají prohlídky pro návštěvníky hodně atraktivní,“ konstatuje starosta.


Každoročně se v zámeckém parku koná Křimické kulturní léto. To už se letos rozběhlo. Zájemci mohou v jeho rámci navštívit divadelní představení, koncerty nebo výstavy.
Obvod se v současnosti začíná rozrůstat o bytovou zástavbu. „Výhodou Křimic je, že tu obyvatelé využívají klidné prostředí venkovského charakteru. Zároveň to ale mají do centra Plzně pět minut autem a deset minut autobusem. Navíc tu jezdí i příměstské vlaky. Také je tu základní zázemí, do něhož patří obchody, ordinace lékařů, mateřská, základní i střední škola,“ doplňuje Vít Mojžíš. Lidé využívají také sportovněrelaxační areál s cvičebními stroji a minigolfem.


Největší plánovanou investiční akcí v Křimicích by měla být výstavba nové základní školy. „V současnosti funguje v nájmu střední školy. To bychom chtěli změnit. Vykupujeme pozemek vedle mateřské školy. Vybudování nových prostor pro školáky je teď nejpodstatnější záměr. Jinak samozřejmě provádíme běžné úpravy jako je rozšiřování počtu parkovacích míst, chodníků, cyklostezek a připravujeme atraktivní hřiště se street workoutovými prvky," dodává starosta.

LADISLAV VAINDL

Zdroj: 5plus2, str. 21, Městský obvod Plzeň Křimice, 3.6.2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme