Úřad je díky opoziční TOP 09 otevřenější. Ne však dostatečně!

25. 6. 2013

Díky TOP 09 jsou v současné době na webu města Plzně všem občanům k dispozici také podklady pro jednání Zastupitelstva MO Plzeň 3. Stalo se tak na návrh TOP 09, která v listopadu minulého roku požádala vedení radnice centrálního obvodu Plzeň 3, aby podklady pro zastupitele zpřístupnilo veřejnosti. I přes to jsou však stále některé materiály označeny jako neveřejné.
Zatímco ostatní velké obvody a Zastupitelstvo města Plzně mají dlouhodobě podklady pro svá jednání veřejně přístupné bez autorizace, podklady pro jednání Zastupitelstva městského obvodu Plzeň 3 byly ještě donedávna určeny pouze pro zastupitele a navíc po autorizaci pomocí sms. TOP 09 proto v listopadu 2012 navrhla radě obvodu, aby tuto situaci změnila. Naším návrhem se zabývalo vedení obvodu a předložilo na dubnové zastupitelstvo materiál, ve kterém se mění jednací řád tak, že podklady budou přístupné veřejnosti.

Ty jsou nyní dostupné na této adrese: https://usneseni.plzen.eu/.

Tímto naším návrhem se nám podařilo ještě více úřad otevřít a zpřístupnit občanům našeho obvodu i novinářům," říká Radoslav Škarda, předseda Kontrolního výboru a dodává: I z opozice se tak snažíme naplnit to, co jsme občanům našeho obvodu slíbili."

I přesto, že jsou již díky TOP 09 podklady veřejnosti přístupné na webu města, zůstávají i tak některé z nich paradoxně označeny jako „neveřejné". Jedná se přitom o body, ve kterých obvodní zastupitelstvo rozhoduje o dotacích na kulturu nebo pro neziskový sektor.

Vzhledem k tomu, že jedna polovina komisí a výborů návrhy na poskytnutí dotací zveřejnila a druhá nikoliv, měl by být postup úřadu sjednocen a to tak, že budou všechny materiály veřejně dostupné," říká Eva Šafránková, zastupitelka TOP 09 a členka kulturního výboru ZMO Plzeň 3, a dodává: „Přitom právě kulturní výbor doporučuje projekty za více než 2 000 000,- Kč."

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme