Umíme spolupracovat ve prospěch Plzně víc, než si myslíte

29. 9. 2010

Dnes jsme v družném rozhovoru zastihli poslance Parlamentu ČR za TOP 09 Plzeňského kraje Jaroslava Lobkowicze a kandidáta na primátora Plzně za stejnou stranu Ondřeje Ženíška. Tak pánové, předpokládám, že vedete francouzskou konverzaci?

"Francouzský jazyk a kulturu jsem si oblíbil již na gymnáziu. Po vysokoškolském studiu a roce stráveném v Paříži se stala mým každodenním chlebem. Posledních 8 let ji denně používám při komunikaci ve francouzské společnosti, kde pracuji. Ale stejně tak jsem si oblíbil i španělský jazyk a kulturu během takřka ročního pobytu v Madridu" odpovídá Ondřej Ženíšek.

Jaroslav Lobkowicz dodává: "I když mluvím francouzsky celkem dobře, s Čechy se zásadně bavím česky, pokud nejsme mezi Francouzi. Ondřej patří k těm, kteří ovládají francouzštinu perfektně. Poznal jsem ho před léty, kdy vyučoval tento jazyk ve Francouzské alianci, jejímž já jsem prezidentem."

Ondřej Ženíšek a vlastně i celá kampaň TOP 09 představují budoucí Plzeň jako moderní evropské město. Jak vnímáte Plzeň v kontextu Evropy vy, pane poslanče?

"Plzeň má již dnes partnerská města v Německu, Švýcarsku, Belgii a ve Francii. Mimo Evropu pak má další partnerská města. Přesto většina cizinců zná Plzeň jenom jako město piva. Plzeň potřebuje aktivní propagaci, aby lidé jenom neprojížděli, ale aby poznali zdejší kulturu."

Pane Ženíšku souhlasíte s pohledem Jaroslava Lobkowicze?

Ondřej Ženíšek: "Naprosto s panem poslancem souhlasím. Získáním titulu EHMK 2015 má Plzeň jedinečnou možnost ke svému výraznému zviditelnění. Pevně věřím, že se jí to úspěšnou realizací zmiňovaného projektu podaří.“

Pánové, tak to je ten vizionářský pohled, věříme, že zaujme i voliče. Na druhé straně tam TOP 09 má ještě dovětek "Bez korupce a klientelismu". Pane poslanče vnímáte korupční prostředí v Plzni?

Jaroslav Lobkowicz po krátkém zamyšlení: "O korupčním prostředí se hodně mluví a píše. I kdyby byla jenom polovina či čtvrtina pravda, je třeba proti ní bojovat na všech úrovních. Sám jsem se s korupcí nesetkal, mám dojem, že by si ani nikdo netroufl mne podplácet."

Takže chápeme, že i z pohledu poslanců je komunální korupce a klientelismus viditelný. Co by s tím provedl budoucí primátor Plzně

Ondřej Ženíšek má v této otázce jasno: "Zvláště v soudobé společnosti je důležité jasné nastavení podmínek výběrových řízení, jejich maximální průhlednost a veřejná kontrola skrze zveřejňování každého kroku na internetu. Žádný sebelépe nastavený systém však nemůže fungovat na 100%, pokud politici a úředníci nebudou vnímat morálku jako jednu z důležitějších lidských hodnot."

Ano, víme, že tyto cíle máte ve svém volebním programu. A co tolik diskutovaný projekt Evropského hlavního města kultury 2015. Nevyužijete Jaroslava Lobkowicze pro lobbing v poslanecké sněmovně za účast státu na financování tohoto projektu?

"Lobbování není v současné době na místě. Podle našich informací se ve státním rozpočtu pro rok 2011 s podporou tohoto projektu nepočítá. O to více kladu důraz na maximální úsilí realizačního týmu a nového vedení města o získání potřebného finančního krytí z prostředků evropských fondů. Jednotlivé projekty jsou skvěle připraveny, proto věřím, se to podaří." zdůrazňuje Ondřej Ženíšek.

Jaroslav Lobkowicz dodává: "Lobbing je ovlivňování někoho k jeho rozhodnutí. Proto odmítám tyto metody. Věřím tomu, že Plzeň je schopná, přirozeně s přispěním všech, se na rok 2015 dobře připravit. Často se dá mnoho zvládnout i s málo penězi, je-li k tomu vůle."

Závěrem se vás pánové zeptám, co přejete jeden druhému do nastávajícího finiše komunální volební kampaně.

Jaroslav Lobkowicz: "Do komunálních voleb přeji Ondrovi mnoho úspěchů, přeji mu, ale i sobě, abychom mohli dosáhnout všeho, co jsme si v TOP 09 předsevzali." Ondřej Ženíšek: "Rád bych panu Lobkowiczovi popřál mnoho sil a energie pro práci v Poslanecké sněmovně a zejména pro práci v několika sněmovních výborech, kterých je členem."

Děkujeme za rozhovor.

V Plzni dne 29.9.2010

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme