TOP 09 z žádné dohodnuté koalice "nevycouvala"

9. 11. 2010

TOP 09 Plzeň 2 se důrazně ohrazuje proti tvrzením pana Ing. Oldřicha Rozšafného (KDU-ČSL), uvedeného v Plzeňském deníku dne 9. 11.2010 a pana Romana Andrlíka (ČSSD), uvedeného v MF Dnes rovněž dne 9. 11. 2010, o jednáních o případné koalici ČSSD, TOP 09, KDU-ČSL a PVP, kde oba pánové uvádí, že TOP 09 stvrdila tuto koalici a na důkaz toho byly "podány ruce".

Není pravdou, že slovanská TOP 09 potvrdila a následně "vycouvala" z údajně již dohodnutého paktu s ČSSD, KDU-ČSL a PVP. Vyjednávací tým TOP 09 dostal v pátek 5. 11. 2010 v podvečer nabídku od ČSSD o koaliční spolupráci se žádostí o vyjádření do 16:00 druhého dne. Vzhledem k tomu, že vyjednávací tým TOP 09 měl od místní organizace mandát vyjednávat v prvé řadě o koalici pravicové (tedy s ODS), bylo nutné tuto nabídku projednat alespoň se všemi čtyřmi zastupiteli zvolenými na Slovanech za TOP 09. Tento fakt také TOP 09 jasně deklarovala na společném jednání, svolaným ČSSD, v sobotu 6. 11. 2010 v 19:00, kde však narazila na obrovský tlak ze strany ČSSD a KDU-ČSL ihned koaliční dohodu podepsat. K setkání čtyř zastupitelů za TOP 09 však došlo (vzhledem k víkendu) až v neděli 7. 11. 2010 v 9:00.

Na setkání zastupitelů TOP 09 v nedělních ranních hodinách byl jednomyslně potvrzen mandát daný členskou základnou, jednat dále o pravicové koalici, který zároveň respektuje výsledky voleb. Volby jednoznačně potvrdily přání voličů o pravicovém směřování slovanské radnice v příštích čtyřech letech. Z tohoto důvodu TOP 09 upřednostnila uzavření koalice s ODS. Představitelé ODS i ČSSD byli prakticky ve stejnou dobu o tomto rozhodnutí informování. Stalo se tak v neděli 7. 11. 2010 v 10:00. Následně byla podepsána koaliční smlouva s ODS a PVP.

"Velice nás překvapila tato ostrá reakce zástupců ČSSD a KDU-ČSL. Pánové Rozšafný a Andrlík se snaží TOP 09 vykreslit jako nedůvěryhodnou stranu, která nedodržuje dohody. Ještě jednou zdůrazňujeme, že žádná dohoda až do nedělního rána uzavřena nebyla. TOP 09, jako svéprávná politická strana, legitimně a odpovědně zvažovala všechny varianty povolebního uspořádání na radnici, které jí ostatní demokratické politické strany nabídly. Tvrzení, že spolupráce v rámci levicové koalice byla stvrzena, není v žádném případě pravdivé. Zároveň nás také zaráželo a stále zaráží zejména to, jak vehementně se pan Ing. Rozšafný z KDU-ČSL zasazuje o vytvoření koalice proti ODS, když s ní na radnici osm let sám vládl a za současný stav, který také KDU-ČSL teď tvrdě kritizuje, nese značný díl odpovědnosti. To je jen potvrzením klasické lidovecké politiky. TOP 09 se bude vždy chovat odpovědně a bude v prvé řade respektovat přání voličů vyjádřeného volebními výsledky." uvedl kandidát na místostarostu MO Plzeň 2 - Slovany za TOP 09 Jan Fluxa.

TOP 09 považuje tímto za nutné, uvést informace, týkající se v prvé řadě občanů druhého plzeňského obvodu, na pravou míru.

V Plzni dne 9.11.2010

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme